Na hlavný obsah

Výskyt indického variantu koronavírusu hlási aj Švajčiarsko

Zachytili ho u pasažiera na letisku.

Výskyt indického variantu koronavírusu hlási aj Švajčiarsko
Na snímke pohraničník kontroluje ľudí, ktorí vstupujú do Švajčiarska. Foto: TASR/AP

Prvý prípad zmutovaného koronavírusu, ktorý prispel k explozívnej nákaze v Indii, zistili vo Švajčiarsku. V sobotu (24. 4.) o tom informoval švajčiarsky úrad verejného zdravotníctva, ktorý citovala tlačová agentúra AFP. „Vo Švajčiarsku bol zistený prvý prípad indického variantu koronavírusu,“ napísal na twitteri švajčiarsky Federálny úrad verejného zdravia (OFSP).

Tento variant odhalili u „pasažiera, ktorý prechádzal cez letisko“, dodal úrad bez poskytnutia ďalších podrobností o prípade. Správa prišla po tom, čo belgické úrady vo štvrtok (22. 4.) oznámili, že skupina 20 študentov ošetrovateľstva, ktorí pricestovali z Paríža, mala v Belgicku pozitívne testy na tento variant.

Zdravotnícky systém v Indii kolabuje pod náporom novej vlny nákazy koronavírusom, sčasti pripisovanej variantu „s dvojitou mutáciou“, známemu aj pod vedeckým označením B.1.617 Krajiny po celom svete sú z dôvodu nového variantu ostražité a niektoré pozastavili lety z Indie.

Švajčiari teraz diskutujú, či dodajú Indiu na „červený zoznam“ vysoko rizikových krajín, uviedol v sobotu úrad verejného zdravotníctva. Ľudia prichádzajúci z krajín zaradených do červeného zoznamu Švajčiarska musia ísť na desať dní do karantény. Štáty a regióny sa na zoznam dostanú vtedy, keď sa ich miera ochorenia COVID-19 drží dva týždne na výrazne vyšších hodnotách než vo Švajčiarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet