Na hlavný obsah

WHO nepodporuje covidové pasy. Uvádza dva hlavné dôvody

EÚ si od nich sľubuje ľahšie cestovanie.

WHO nepodporuje covidové pasy. Uvádza dva hlavné dôvody
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nepodporuje zavedenie tzv. vakcinačných pasov pre cestovanie medzi krajinami, uviedla v utorok (6. 4.) hovorkyňa organizácie. Zatiaľ podľa nej nie je isté, nakoľko očkovaniu bráni šíreniu vírusu. Rozhodnutie odôvodnila aj obavami zo znevýhodnenia tých, ktorí k očkovaniu nemajú prístup.

„V tejto chvíli nemáme dostatočné dáta, či očkovanie znamená, že vírusom nenakazíte ostatných,“ uviedla hovorkyňa Margaret Harrisová jeden z hlavných dôvodov, prečo WHO momentálne nepodporuje vakcinačné pasy.

„V súčasnosti nemá každý prístup k vakcíne a v spoločnosti sú skupiny ľudí, ktorí sú z očkovania vylúčení,“ dodala Harrisová. Podľa nej ide napríklad o tehotné ženy, deti či pacientov podrobujúcich sa imunosupresívnej liečbe.

Ľahšie cestovanie a oživenie cestovného ruchu si od takzvaných covidových pasov sľubuje napríklad Európska únia, medzi štátmi dvadsaťsedmičky však panujú nezhody. Pre sa vyjadrili napríklad štáty južnej Európy či stredoeurópske krajiny vrátane Česka, výhrady majú naopak Francúzsko či Nemecko. Napríklad Chorvátsko však na dohodu Únie nečakalo a od 1. apríla umožnilo zaočkovaným turistom vyhnúť sa karanténe po príchode do krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet