Na hlavný obsah

WHO o indickej mutácii: Nie je jasné, či je nebezpečnejšia

Varuje pred predčasnými závermi.

WHO o indickej mutácii: Nie je jasné, či je nebezpečnejšia
Ľudia zoraďujú telá obetí COVID-19 v krematóriu v indickej metropole Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Zatiaľ sa vie len málo o možnej väčšej nebezpečnosti a nákazlivosti indickej mutácie koronavírusu. Upozornila na to v pondelok (26. 4.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a dodala, že zatiaľ tento variant nezaradila medzi zvlášť znepokojujúce, za ktoré považuje britskú, juhoafrickú a brazílsku mutáciu.

WHO podľa agentúry DPA varuje pred predčasnými závermi. Organizácia túto mutáciu pozoruje, ale zatiaľ ju neklasifikuje ako znepokojujúcu, uviedla WHO.

Doteraz nie je jasné, do akej miery môže variant za rýchly nárast počtu prípadov nákazy v Indii. Existuje vraj mnoho faktorov, ktoré k tomu mohli prispieť. V poslednej dobe sa napríklad v krajine konali slávnosti a akcie s mnohými účastníkmi. Okrem toho sa tento variant šíri vedľa iných nákazlivejších variantov, ako je aj britský.

Jasné nie je ani to, či indická mutácia vyvoláva ťažší priebeh ochorenia COVID-19 a s tým súvisiace vyššie počty úmrtí. Vyššie počty zomretých v Indii by podľa WHO mohli byť aj dôsledkom skutočnosti, že nemocnice naplnili svoje kapacity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet