Na hlavný obsah

WHO varuje: Pandémia je v „kritickom bode“, prípady v Ázii pribúdajú exponenciálne

Situácia sa zhoršuje najmä v Indii.

WHO varuje: Pandémia je v „kritickom bode“, prípady v Ázii pribúdajú exponenciálne
Na snímke muž počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Indii. Foto: TASR/AP

Pandémia ochorenia COVID-19 vstúpila do kritickej fázy, vyhlásila v pondelok 12. apríla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Varovala, že prípady nákazy výrazne stúpajú napriek osvedčeným opatreniam, ktoré mali šírenie koronavírusu zabrzdiť.

V južnej Ázii si rekordné počty infikovaných vyžiadali prísne, nové obmedzenia, uviedla tlačová agentúra AFP.

„Práve teraz sme v kritickom bode pandémie,“ povedala novinárom hlavná odborníčka WHO pre koronavírus Maria Van Kerkhoveová.

India už pred Brazíliou

„Krivka tejto pandémie stúpa. A stúpa exponenciálne. Toto nie je situácia, v ktorej sme chceli byť po 16 mesiacoch pandémie, keď už máme osvedčené opatrenia na jej ovládnutie,“ dodala van Kerkhoveová.

India v pondelok prekonala Brazíliu ako krajina s druhým najvyšším počtom infekcií, keďže za jediný deň zaznamenala vyše 168 000 nových prípadov nákazy. Najnovší rýchly nárast infekcií spôsobil, že India zaznamenala celkovo 13,5 milióna infikovaných, čo je viac než 13,48 milióna v Brazílii.

Návrat gréckych študentov do škôl

Pozitívny vývoj je však napríklad v Grécku, kde sa stredoškolskí študenti v pondelok prvýkrát po piatich mesiacoch vrátili do škôl a internátov. Študentov aj učiteľov budú dvakrát týždenne testovať na koronavírus, ale niektorých expertov toto znovuotváranie znepokojuje. Podľa nich je krajina ešte stále v zovretí pandémie.

Ďalšou pozitívnou správou sú výsledky klinických skúšok, ktoré ukazujú, že prípravok s obsahom protilátok od americkej spoločnosti Regeneron používaný na liečbu pacientov s ochorením COVID-19 takisto pomáha zabraňovať aj samotnému nakazeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet