Na hlavný obsah

Z futbalového chrámu vakcinačné centrum. Na Stade de France začali očkovať

Prevádzka štadióna ostane zachovaná.

Z futbalového chrámu vakcinačné centrum. Na Stade de France začali očkovať
Na snímke muž kráča okolo štadióna Stade de France. Foto: SITA/AP

Parížsky štadión Stade de France v utorok 6. apríla privítal prvých záujemcov o očkovanie vakcínou proti covidu. Veľkokapacitné centrum má týždenne podať až 10 000 dávok očkovacej látky a francúzske úrady dúfajú, že sa s jeho otvorením podarí urýchliť zatiaľ pomalú imunizáciu obyvateľov, píšu francúzske médiá.

Ľudia sa od rána pred novým centrom radili do radov, uviedla stanica France 24. Stade de France leží v departemente Seine-Saint-Denis, ktorý tretia vlna koronavírusu ťažko zasiahla; polovicu všetkých zaočkovaných na štadióne budú preto spočiatku tvoriť miestni obyvatelia. Aj tí však budú dodržiavať súčasné vládne pravidlá, podľa ktorých sa na očkovanie majú dostaviť zdravotníci, ľudia starší ako 70 rokov či päťdesiatnici s inými ochoreniami.

Očkovacie centrum nijako neobmedzí prevádzku samotného štadióna, ktorý môže pojať až 80 000 divákov. V máji má Stade de France hostiť finále futbalového Francúzskeho pohára, v júni záverečný zápas domácej ragbyovej ligy a o mesiac neskôr koncert americkej speváčky Lady Gaga. Stany a kóje vyrástli v priestoroch, ktoré za čias pred pandémiou slúžili na organizovanie konferencií a spoločenských udalostí. Samotné ihrisko či šatne súčasťou očkovacieho centra, ktoré obsluhuje okolo 150 zamestnancov, nie sú, napísala agentúra Reuters.

Francúzsko sa podobne ako iné krajiny Európskej únie potýka s nárastom infekcií a pomalým očkovaním. Prvú dávku vakcíny proti v 67-miliónovej krajine doteraz dostalo 9,3 milióna ľudí, obe dávky potom 3,1 milióna; to sú zhruba štyri percentá francúzskej populácie, píše denník L ‚ Express.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet