Na hlavný obsah

Za akých podmienok sa môžu otvoriť terasy či fitnescentrá?

Hygienici zverejnili podrobnosti.

Za akých podmienok sa môžu otvoriť terasy či fitnescentrá?
Na snímke terasa reštaurácie na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto: TASR

Od pondelka 26. apríla budú môcť reštaurácie otvoriť terasy a pre ľudí sa sprístupnia aj fitnescentrá. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVR) SR v tejto súvislosti vydal vyhlášku, ktorá upravuje podmienky fungovania spomenutých prevádzok. Informovala o tom v piatok (23. 4.) hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Vo vyhláške sme neupravovali počet ani zloženie osôb za stolom na terasách (spoločná domácnosť či mimo spoločnej domácnosti). Pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré stanovuje vyhláška,“ spresnil ÚVZ.

Naďalej platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. „Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári – počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól,“ píšu hygienici.

„Prosíme verejnosť, aby nastavené opatrenia pre prevádzky dôsledne dodržiavala a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali aj prevádzkovatelia, znižujeme tým riziko prenosu nákazy. Zmierňovanie opatrení nie je signálom, že vírus zmizol. Stále tu medzi nami je,“ dodal na záver hlavný hygienik SR Ján Mikas.

vyhlaska_194 by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko