Na hlavný obsah

Zaočkovať by sa dalo 40 % Slovákov, najvyššiu dôveru majú vakcíny od Pfizeru a Moderny

Vakcináciu úplne odmieta 21 % ľudí.

Zaočkovať by sa dalo 40 % Slovákov, najvyššiu dôveru majú vakcíny od Pfizeru a Moderny
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR

Záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 má v súčasnosti 40 % Slovákov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti Median SK pre RTVS, ktorá zaznamenávala dáta o očkovaní v časovom rozpätí od 23. do 27. apríla na vzorke 1 013 respondentov.

Výsledky zároveň poukazujú na fakt, že vakcináciu úplne odmieta 21 % ľudí. Najväčšiu dôveru spomedzi dostupných vakcín má Pfizer/BioNTech, za ňou nasledujú Moderna a ruská vakcína Sputnik V. Naopak, najnižšiu preferenciu má u občanov AstraZeneca.

V porovnaní s januárom je záujem o očkovanie stále rovnaký, tvrdí projektový manažér spoločnosti Median SK Michal Mislovič. Ochotu zaočkovať sa má 40 % ľudí, 18 % respondentov už vakcínu dostalo. „Tým by mohol byť splnený cieľ, ktorý je potrebný – že sa podarí zaočkovať 60 % populácie,“ podotkol Mislovič pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Infektológ Peter Sabaka však hovorí, že 40-percentný záujem o očkovanie je veľmi malý. Na to, aby sa podľa neho krajina takpovediac rozlúčila s pandémiou, potrebuje presiahnuť hranicu už spomínaných 60 %.

Najväčšiu dôveru má u ľudí vakcína Pfizer/BioNTech a za ňou nasleduje Moderna. „Samozrejme, je logické, že aj na základe tých informácií, ktoré majú, preferujú mRNA vakcíny, pretože tie v klinických štúdiách vyšli ako tie s najvyššou efektivitou a nie sú spájané so žiadnymi mimoriadnymi nežiaducimi účinkami,“ myslí si Sabaka.

Treťou preferovanou vakcínou u Slovákov je ruský Sputnik V. Infektológ podotýka, že práve o tejto očkovacej látke nemá Slovensko zatiaľ dostatok informácií. Podľa neho však od tejto vakcíny možno očakávať podobné nežiaduce účinky ako pri vakcínach Johnson and Johnson a AstraZeneca, keďže Sputnik V je tiež vektorová vakcína.

„To, že je taký populárny, zrejme súvisí len s dezinformáciami a proruskou propagandou, ktorá je na Slovensku pomerne silná,“ skonštatoval Sabaka.

Najmenej ľudí dôveruje vakcíne AstraZeneca. Faktom však je, že očkovanie úplne odmieta 21 % občanov. Podľa sociológa Roberta Klobuckého zo Slovenskej akadémie vied ide o tzv. tvrdé jadro ľudí, ktorí vakcínam vôbec nedôverujú a podotýka, že ich bude veľmi ťažké presvedčiť o výhodách očkovania. Dodáva, že kým na začiatku pandémie mali väčší záujem o očkovanie mladší ľudia, v súčasnosti je väčšia ochota u starších.

„Ale vek nie je až taký významný faktor. Tým je viera v nejaké konšpirácie o tom, že očkovanie nám môže ublížiť,“ dodal pre Rádiožurnál Klobucký. Zdôraznil však, že podľa vlastných prieskumov SAV sa dôveryhodnosť očkovania zvyšuje, a to aj pre pribúdajúce vakcinačné centrá i preto, že ľudia vidia, že vakcinácia nie je nebezpečná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko