Na hlavný obsah

Zaorálek bude o ponuke viesť českú diplomaciu ešte rokovať, má jasné podmienky

Aktuálny minister kultúry ponuku zmeniť rezort zatiaľ neprijal.

Zaorálek bude o ponuke viesť českú diplomaciu ešte rokovať, má jasné podmienky
Na ilustračnej snímke český minister kultúry Lubomir Zaorálek. Foto: TASR/AP

Aktuálny český minister kultúry Lubomír Zaorálek (ČSSD) v utorok (13. 4.) oznámil, že predtým, ako sa rozhodne, či prijme alebo odmietne ponuku viesť rezort diplomacie, chce rokovať s premiérom Andrejom Babišom (ANO). Rozhodovanie o zmene ministerstva môže trvať aj týždne, dodal podľa spravodajského portálu ČT 24.

Výmenu vo vedení ministerstva zahraničných vecí navrhol v nedeľu (11. 4.) predseda demokratov a vicepremiér Jan Hamáček, ktorý tiež navrhol, aby doterajšieho šéfa diplomacie Tomáša Petříčka nahradil súčasný minister kultúry.

Najskôr chce s premiérom hovoriť o kompetenciách rezortu

Zaorálek v utorok uviedol, že o ponuke bude rokovať, pre jej prijatie má však podmienky. Rezort podľa neho musí najskôr získať späť množstvo kompetencií vrátane vzťahov s Ruskom či vzťahov s partnermi v EÚ. Zároveň požaduje, aby ho vo vedení ministerstva kultúry nahradil kompetentný kandidát. Navrhovaného Jana Birkeho (ČSSD) za takého nepovažuje.

Ministerstvo zahraničných vecí vníma ako „vykuchaný“ rezort a s Babišom chce hovoriť o jeho práci aj kompetenciách. Pripomenul tiež, že Peťříček nemohol hovoriť ani do nákupu vakcín proti covidu.

Dodal, že v súčasnosti vidí svoje miesto v čele rezortu kultúry a pokračovanie tam označil za prirodzené a logické, keďže ministerstvo rieši kľúčové témy a pre pandémiu nie je v štandardnej prevádzke.

Petříčka z vedenia ministerstva zahraničných vecí odvolal český prezident Miloš Zeman v pondelok. Kým sa Zaorálek k ponuke vyjadrí, diplomaciu bude viesť Hamáček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet