Na hlavný obsah

Zásobovať môže polovicu Slovenska. Významný zdroj pitnej vody bude chránený

Ide o jeden z najcennejších vodných zdrojov v strednej Európe.

Zásobovať môže polovicu Slovenska. Významný zdroj pitnej vody bude chránený
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR

Významný zdroj podzemnej pitnej vody v oblasti Žitného ostrova bude chránený pred developerskou výstavbou. Na piatkovej (30. 3.) tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Ohrozený bol plánmi staviteľov, ktorí v extravilánoch obcí Šamorín či Hamuliakovo plánovali masívnu výstavbu. Po novom tomu zabráni vyhláška.

Podľa slov ministra životného prostredia si Slovensko musí chrániť svoje prírodné bohatstvo, medzi ktoré patria aj podzemné zdroje pitnej vody. „Ku kvalitnej pitnej vode nemá vo svete prístup približne jedna miliarda ľudí. Na Slovensku máme skutočný poklad – zdroj pitnej vody v Šamoríne, ktorý by stačil zásobovať polovicu obyvateľov Slovenska,“ zdôraznil Budaj.

Generálny riaditeľ Sekcie vôd na ministerstve životného prostredia Roman Havlíček doplnil, že rozhodnutie nie je pre obce likvidačné, ľudia budú môcť naďalej rekonštruovať svoje príbytky i stavať nové domy na existujúcich parcelách v intraviláne obce. „V tejto chvíli sa nerozširuje odber z tohto vodného zdroja, ale týmto rozhodnutím sa podarila zabezpečiť jeho zlepšená ochrana,“ doplnil.

Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti priblížila, že vodný zdroj je výnimočný nielen svojou výdatnosťou, ale tiež kvalitou podzemnej vody, ktorá je stabilná a trvalo udržateľná. „Čo je pri niektorých iných zdrojoch na Žitnom ostrove problém. Vodárenský zdroj Kalinkovo má tiež veľkú kapacitu, ale kvalita podzemných vôd sa časom natoľko zhoršila, že už nie je možné ho využívať bez úpravy,“ upozornila. Zdôraznila, že v budúcnosti bude klimatická zmena spôsobovať vysychanie a znižovanie výdatnosti mnohých prameňov, z ktorých sú momentálne zásobované vodné zdroje.

Výdatnosť vodného zdroja v Gabčíkove ďaleko prekračuje potreby, ktoré by Bratislavská vodárenská spoločnosť dokázala využiť. Preto je významný pre celé Slovensko. Minister priblížil, že v rámci fondu obnovy otvoril aj otázku natiahnutie vodného potrubia na východné Slovensko, „ktoré bude pravdepodobne v najbližších desaťročiach vystavené dôsledkom globálneho otepľovania a vysušovania kontinentu a bude potrebovať oveľa silnejšie dotácie vodou na poľnohospodárstvo a zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko