Na hlavný obsah

Zeman ku kauze Vrbětice: Postupujme rozvážne, prípad treba riadne prešetriť

Dúfam, že pravda vyjde najavo, povedal český prezident.

Zeman ku kauze Vrbětice: Postupujme rozvážne, prípad treba riadne prešetriť
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman je presvedčený, že v kauze Vrbětice je potrebné postupovať rozvážne a dôkladne ju vyšetriť. Ak sa však ukáže, že do výbuchu muničných skladov boli zapletení agenti ruskej rozviedky, malo by za to Rusko zaplatiť. Uviedol to v nedeľňajšom (25. 4.) mimoriadnom prejave, informovala spravodajská televízia CNN Prima News.

Zeman považuje za nutné, aby sa prípad, ktorý viedol k diplomatickej roztržke medzi Prahou a Moskvou, riadne prešetril a aby sa zapojenie ruských agentov do výbuchu v moravských Vrběticiach neďaleko slovenskej hranice v roku 2014 buď potvrdilo, alebo vyvrátilo.

„Či je toto podozrenie oprávnené a v takom prípade, hoci podporujem korektné vzťahy so všetkými významnými krajinami, je potrebné, aby Ruská federácia za tento prípadný teroristický čin zaplatila – napríklad neúčasťou Rosatomu na tendri na (dostavbu jadrovej elektrárne) Dukovany,“ povedal Zeman.

Spravodajská hra

Podľa vlastných slov dúfa, že v kauze vyjde pravda najavo. Ak sa ale ukáže, že ruskí agenti vo výbuchoch nefigurovali, bude to znamenať, že išlo o spravodajskú hru, ktorá môže mať vážne dôsledky pre českú politiku.

„Počkajme teda bez hystérie a špekulácií na výsledky vyšetrovania a až potom sa rozhodneme,“ apeloval Zeman, ktorého najmä česká opozícia kritizovala za to, že o kauze mlčal viac ako týždeň, odkedy Praha v sobotu 17. apríla zverejnila informácie o dôvodnom podozrení voči dvom ruským agentom.

Zeman uviedol, že si nechal týždeň na vyjadrenie, pretože sa chcel podrobne oboznámiť s dostupnými informáciami.

Dve verzie

V prejave konštatoval, že podľa správy českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) neexistujú dôkazy ani svedectvo, že by inkriminovaní dvaja agenti boli vo vrbětickom areáli. Z toho však nevyplýva, že podozrenie nie je vážne a že do areálu neprenikli, zdôraznil Zeman podľa servera Novinky.cz.

„Žiadna suverénna krajina si nemôže dovoliť, aby na jej území dvaja agenti cudzieho štátu spôsobili teroristický atentát, pri ktorom zahynuli dvaja českí občania a bola spôsobená miliardová škoda,“ vyhlásil prezident ČR. Pripomenul, že existujú dve verzie – podľa pôvodnej vyvolala výbuch neodborná manipulácia s výbušným materiálom a podľa druhej išlo o akciu zahraničnej rozviedky.

Zeman tiež vyjadril podporu českej polícii a prokuratúre s tým, že majú jeho plnú dôveru pri objasňovaní prípadu, do ktorého by podľa neho mali nasadiť „plnú kapacitu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet