Na hlavný obsah

Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov vyjadrí o týždeň. Otrasné, reaguje senátor

Českí politici hovoria o akte nepriateľstva a terorizme.

Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov vyjadrí o týždeň. Otrasné, reaguje senátor
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR

Český prezident Miloš Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov a novým poznatkom k výbuchom muničných skladov v obci Vrbětice, ku ktorým došlo v roku 2014, vyjadrí na budúcu nedeľu (25. 4.). Pre český Deník N to v nedeľu (18. 4.) povedal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Ovčáček sa už v sobotu (17. 4.) vyjadril na twitteri, že Zeman bol o prípade informovaný premiérom Andrejom Babišom i ministrom vnútra a dočasným ministrom zahraničia Janom Hamáčkom. „Prezident republiky teda má k dispozícii všetky informácie. Najvyšší ústavní činitelia postupujú v súčinnosti,“ napísal hovorca českého prezidenta na sociálnej sieti.

Predseda zahraničného výboru českého Senátu Pavel Fisher označil rozhodnutie českého prezidenta zatiaľ na situáciu nereagovať za „otrasné“. „Miloš Zeman sa rozhodol verejne nereagovať. Otrasné. Síce kritizuje stiahnutie vojsk z Afganistanu, ale terorizmus na území vlastného štátu nechá pokojne bez komentára,“ skonštatoval na twitteri.

Vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe oznámili Babiš a Hamáček v sobotu večer. Pracovníkov identifikovali ako dôstojníkov tajných služieb a dôvodom vyhostenia boli podozrenia, že do výbuchov skladov vo Vrběticiach boli zapojení členovia ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Britská vláda vyjadrila v nedeľu Česku podporu. „Sme odhodlaní postaviť osoby zodpovedné za útok v Salisbury pred súd a chválime kroky českých úradov, ktoré robia to isté,“ uviedol britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Rovnako sa ČR dostalo podpory aj zo strany Spojených štátov. „USA stojí pri svojom stálom spojencovi, Českej republike. Oceňujeme jej významné rozhodnutie priviesť Rusko k zodpovednosti za jeho nebezpečné konanie na českom území,“ uviedla v sobotu večer na twitteri zástupkyňa amerického veľvyslanca v ČR Jennifer Bachusová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet