Na hlavný obsah

Žiaci už nepotrebujú na vstup do školy negatívny test

Povinnosť testu ale zostáva učiteľom a zamestnancom škôl.

Žiaci už nepotrebujú na vstup do školy negatívny test
Na snímke Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša v Topoľčanoch privítalo žiakov po 7 mesiacoch dištančného vzdelávania 26. apríla 2021. Foto: TASR

Od štvrtka (29. 4.) sa zmenili pravidlá pre žiakov a študentov pri ich vstupe do škôl a školských zariadení. Podľa novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa už nemusia preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19.

„Umožňuje sa vstup žiakov druhého stupňa základnej školy, strednej školy alebo poslucháčov jazykovej školy bez testu do škôl a školských zariadení, ako aj na prijímacie pohovory na vysokú školu,“ spresnil Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ. Doplnil, že pre učiteľov platia tie isté pravidla, aké sú nastavené pre ostatných zamestnancov. Musia sa teda testovať na základe toho, v akom sú okrese podľa covidového automatu. Doteraz bol povinný najviac sedem dní starý test bez ohľadu na farbu okresu.

Aktuálne opatrenie sa týka okresov, ktoré nie sú zaradené uznesením vlády do štvrtého stupňa varovania, teda všetkých okrem čiernych. V súčasnosti ale na Slovensku nie je čierny ani jeden okres. Vyhláška platí od 29. apríla do 28. mája.

Ministerstvo školstva ako aj niektorí členovia pandemickej komisie avizovali, že testovanie školákov sa zmení na intervenčné. Testovať by sa malo iba cielene v ohniskách, respektíve v oblastiach, kde je podozrenie na vysoký výskyt prípadov koronavírusu.

Vyhláška_vstup do vnútornýc… by onlineeditori

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko