Na hlavný obsah

Žiadna lekárska starostlivosť? V Rusku hrozia protestmi pre stav Navaľného

Sťažuje sa na silné bolesti.

Žiadna lekárska starostlivosť? V Rusku hrozia protestmi pre stav Navaľného
Na snímke líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Spojenci väzneného ruského opozičného predáka Alexeja Navaľného v piatok (2. 4.) pohrozili protestmi, ak mu úrady do pondelka (5. 4.) neumožnia prístup k adekvátnej lekárskej starostlivosti. S odvolaním sa na odborovú organizáciu nazvanú Aliancia lekárov o tom informovala agentúra Reuters a server Meduza. Kritik Kremľa a jeho spolupracovníci sa sťažujú, že Navaľného zdravotný stav sa zhoršil a správa väznice mu neumožňuje prístup k lekárovi a neposkytuje mu vhodné lieky. Navaľnyj preto v stredu (31. 3.) vyhlásil hladovku.

„Ak sa pacient nemôže dostať k lekárovi, tak oni sami prídu k nemu,“ uviedla predsedníčka Aliancie lekárov a Navaľného lekárka Anastasija Vasiljevová vo videu, v ktorom organizácia oznámila zámer demonštrovať pri múroch väzenskej kolónie v Pokrove, kde sa nachádza opozičník. Členovia organizácie, ktorých úrady označujú za opozičných aktivistov, chcú protestovať v utorok (6. 4.) v prípade, že väznice neumožnia, aby Navaľného prezrel jeho neurológ a aby dostal adekvátne lieky.

Na snímke pohľad na nápravný tábor č. 2 (IK-2) v meste Pokrov východne od Moskvy, kde majú väzniť Alexeja Navaľného. FOTO: TASR/AP

O silných bolestiach chrbta a pravej nohy informovala minulý týždeň napríklad Navaľného advokátka Olga Michajlovová. Štyridsaťštyriročný Navaľnyj sa posťažoval, že mu vo väznici poskytujú len bežné tabletky a masť proti bolesti a nechcú mu dať lieky, ktoré mu predpísal jeho lekár. Opozičník tiež povedal, že nepozná svoju diagnózu. V stredu vyhlásil, že v časti pravej a neskôr tiež ľavej nohy stratil citlivosť a vyhlásil protestnú hladovku. Už dlhší čas sa rovnako sťažuje, že ho väzenská stráž v noci budí každú hodinu.

Väzenská správa reagovala vyhlásením, že odsúdený dostáva potrebnú lekársku starostlivosť a že jeho zdravotný stav je stabilný a uspokojivý. Štátne médiá a niektorí členovia komisie dohliadajúci na podmienky vo väzení obvinili Navaľného, že zdravotné problémy len predstiera, aby sa udržal v povedomí verejnosti, píše Reuters. Kritik ruského prezidenta i jeho spolupracovníci toto obvinenie odmietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet