Na hlavný obsah

Žiadny internet ani bankové vklady. Ruský súd paralyzoval Navaľného nadáciu

Riaditeľ hlási, že obmedzenia jej prácu nenarušia.

Žiadny internet ani bankové vklady. Ruský súd paralyzoval Navaľného nadáciu
Na ilustračnej snímke podporovatelia väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Foto: SITA/AP

Moskovský súd v utorok (27. 4.) rozhodol o obmedzení aktivít Nadácie pre boj proti korupcii väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Podľa právnika zastupujúceho nadáciu Ivana Pavlova organizácia už nemôže používať sociálne médiá alebo internet na šírenie obsahu alebo organizovanie zhromaždení a verejných podujatí, zúčastňovať sa na voľbách alebo používať bankové vklady.

Riaditeľ nadácie Ivan Ždanov sa na sociálnych médiách vyjadril, že obmedzenia nenarušia jej prácu, pretože väčšina z nich sa netýka jej protikorupčných aktivít.

Už v pondelok (26. 4.) prokuratúra nariadila pozastaviť činnosť Navaľného regionálnych kancelárií, čím ich v podstate zatvorila. Nariadenia sú najnovšími krokmi v záťahu proti Navaľnému, jeho organizáciám, spojencom a politickej infraštruktúre.

Obmedzenia nadácie aj siete regionálnych kancelárií zaviedli dovtedy, kým súd nerozhodne o žiadosti prokuratúry. Tá sa naň obrátila s požiadavkou, aby ich vyhlásil za extrémistické skupiny. Takéto označenie by ich aktivity postavilo mimo zákona a vystavilo jej členov a podporovateľov dlhým trestom odňatia slobody.

Rozsiahlu sieť regionálnych kancelárií Navaľnyj zriadil v roku 2017, keď kampaňoval proti Putinovi v prezidentských voľbách. Hoci mu neskôr zakázali kandidovať, kancelárie zostali a neskôr samé začali vyšetrovať korupciu u miestnych predstaviteľov a naberať aktivistov, z ktorých niektorí neskôr kandidovali do úradov. Sieť je tiež dôležitá pri organizovaní celonárodných demonštrácií na podporu Navaľného.

Samotný Navaľnyj sa v súčasnosti nachádza v trestaneckej kolónii, kam ho súd poslal vo februári na 2,5 roka za porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia z roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet