Na hlavný obsah

Zmena pri vakcinácii: Ľudia si nevyberú konkrétne miesto, ale okres

NCZI chce takto sprístupniť viacero miest záujemcom.

Zmena pri vakcinácii: Ľudia si nevyberú konkrétne miesto, ale okres
Na snímke očkovacie centrum v Košiciach. Foto: TASR

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) plánuje vo štvrtok (29. 4.) spustiť novú verziu čakárne s novými funkcionalitami. Každý občan SR starší ako 16 rokov sa bude môcť zaregistrovať na vakcináciu. Potvrdil to v stredu (28. 4.) riaditeľ NCZI Róbert Suja. Pripomenul, že aj keď sa zaregistruje na očkovanie niekto mladší, neznamená to, že v priebehu niekoľkých dní dostane termín.

Prioritu bude mať podľa Suju naďalej kritická infraštruktúra či ľudia nad 70 rokov, k nim budú priradení aj tí s chronickými ochoreniami prvého stupňa. K tým nad 60 rokov budú priradení aj chronicky chorí pacienti druhého stupňa. Ministerstvo zdravotníctva už skôr avizovalo túto zmenu.

Suja tiež vysvetlil, že vakcinačné miesta sa budú meniť na okresy – záujemca si tak nevyberie konkrétne miesto, ale okres a v rámci neho mu pridelia miesto. „Iba 30 % ľudí si vybralo viac ako jedno vakcinačné miesto. Týmto systémom sprístupníme viacero miest občanom, ktorí sa priebežne registrujú,“ vysvetlil.

Vakcínu si záujemca nebude môcť vyberať – budú prideľované automaticky na základe algoritmu a platnej vyhlášky podľa veku a definovaných kritérií. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zopakoval, že možnosť výberu nebude pre súčasný stav dodávok vakcín. „Musíme pracovať s tým, čo máme,“ povedal. Nevylúčil však túto možnosť do budúcnosti. „V tejto chvíli môžem ubezpečiť všetkých, že ľudia na Slovensku dostávajú bezpečné vakcíny,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko