Na hlavný obsah

Zmluva o Sputniku V vyvracia obvinenia proti ŠÚKL, tvrdí ústav a víta jej zverejnenie

ŠÚKL reaguje na zverejnenie zmluvy o nákupe vakcíny.

Zmluva o Sputniku V vyvracia obvinenia proti ŠÚKL, tvrdí ústav a víta jej zverejnenie
Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Foto: TASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) víta zverejnenie zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V. Obsahu zmluvy podľa ústavu „jednoznačne vyvracia obvinenia“ proti nemu, ktoré sa v posledných týždňoch ozývali z mnohých strán. Liekový regulátor to uviedol v reakcii na zverejnenie zmluvy, ku ktorému došlo vo štvrtok (29. 4.) večer.

Ústav tiež uviedol, že oceňuje, že do zmluvy boli pridané aj požiadavky na dodanie dokumentácie, ktoré „sa do zmluvy dostali aj s poznámkami ŠÚKL“. Zároveň ale konštatuje, že k dodaniu dokumentácie v zmluvnom rozsahu ani formáte nedošlo.

„Štátny ústav v zmluve neidentifikoval podmienku na to, aby bola vakcína testovaná v OMCL laboratóriu, ako to bolo viacnásobne nepravdivo interpretované,“ ozrejmuje ŠÚKL.

Ústav zároveň upozornil, že podľa zmluvy výraz Sputnik V predstavuje len obchodnú značku spájajúcu rôzne vakcíny, čo potvrdzuje tvrdenie v zmluve, že „zloženie a iné určité vlastnosti vakcíny sa môžu zmeniť“.

Ministerstvo zdravotníctva zmluvu o nákupe vakcíny Sputnik V zverejnilo vo štvrtok v centrálnom registri zmlúv. O potrebe zverejnenia zmluvy už niekoľko týždňov hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko