Na hlavný obsah

Lengvarský: Dnes by som používanie Sputnika V nepodpísal

Minister tiež uviedol, že nákupnú zmluvu zverejnia v stredu.

Lengvarský: Dnes by som používanie Sputnika V nepodpísal
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) by v súčasnej dobe svojím podpisom neumožnil očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku. „V tomto stave nie,“ povedal Lengvarský a dodal, že slovenskí odborníci by ho museli presvedčiť, „že je to v poriadku,“ aby tak urobil.

Zmluvu na nákup ruskej vakcíny Sputnik V zverejnia v plnom rozsahu v stredu 28. apríla. „Všetko je pripravené, podpíšem žiadosť o zverejnenie a bude zverejnená v Centrálnom registri zmlúv,“ priblížil Lengvarský.

V stredu opustilo závod Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch 600 ampuliek ruskej vakcíny, ruská strana ich chce skontrolovať vo vlastnej réžii.  „Chcú si skontrolovať šarže,“ vysvetlil Lengvarský, pričom si myslí, že ide o naťahovanie času.

Vlastníkom očkovacej látky je stále Rusko, Lengvarský priznal, že dôvodom je neskoré zaplatenie dodávky zo strany Slovenska. Na otázku, kto je za tento stav zodpovedný, minister povedal, že by to nerád komentoval. „Bolo to pred mojím nástupom, bolo tam viacero vecí, ktoré ešte nemám vysvetlené.“

Na otázku, či je minister za to, aby sa na Slovensku Sputnikom V očkovalo, Lengvarský odpovedal, že je „za európske riešenie,“ poznamenal s tým, že musí byť presvedčený o bezpečnosti vakcíny.

Na otázku, či vie o pracovnej ceste ministra financií a lídra hnutia OĽANO Igora Matoviča (OĽANO) do Budapešti, odpovedal, že nie a že ho o tom ani Matovič neinformoval. Rezort financií po otázke RTVS Matovičovu cestu do Maďarska potvrdil. Spolu s tamojším ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom sa zúčastnia na ceremoniáli pri „príležitosti uvedenia do prevádzky nového elektrického vedenia 2×400 kV Veľký Ďur–Gabčíkovo–Gönyű na slovensko-maďarskom cezhraničnom profile.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko