Na hlavný obsah

Zomrel Yves Rénier, predstaviteľ komisára Moulina

Francúz zomrel vo veku 78 rokov.

Vo veku 78 rokov zomrel francúzsky herec a režisér Yves Rénier, ktorý bol od polovice 70. rokov minulého storočia známy predovšetkým ako predstaviteľ seriálového komisára Moulina. Veľkú popularitu si tieto kriminálne série získali tiež v Československu. Rénier zomrel v noci na sobotu (24. 4.) v dôsledku srdcovej príhody vo svojom dome v Neuilly-sur-Seine neďaleko Paríža, oznámila agentúre AFP hercova manželka.

Yves Rénier debutoval ako filmový herec v roku 1961 v jednej z filmových adaptácií slávneho románu Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo. V roku 1965 účinkoval v úspešnom seriáli Belphégor po boku speváčky Juliette Gréco, ale skutočne sa preslávil až v seriáli Komisár Moulin, ktorého prvé diely vznikli v roku 1976 a posledné mali premiéru v roku 2008. Medzitým hral Rénier aj v niekoľkých filmoch.

V Československej televízii sa kriminálna séria o parížskom komisárovi Moulinovi objavila iba tri roky po francúzskej premiére.

V posledných rokoch Réniera obsadili napríklad do úspešného televízneho filmu o Jacqueline Sauvageovej. Túto ženu v roku 2014 odsúdili na desať rokov väzenia za to, že loveckou puškou zastrelila muža, ktorý ju desiatky rokov bil. Francúzsky prezident Francois Hollande jej v roku 2016 udelil milosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet