Na hlavný obsah

Župy nesúhlasia so vznikom krajských školských úradov

Ide o pätnásťročný krok späť, tvrdia.

Župy nesúhlasia so vznikom krajských školských úradov
Na snímke učitelia kontrolujú žiakom čestné prehlásenie o pretestovaní pred začiatkom vyučovania na Základnej škole s materskou školou Spartakovskou v Trnave v pondelok 12. apríla 2021. Foto: TASR

Vznik krajských školských úradov je krokom o 15 rokov späť. Združenie samosprávnych krajov SK8 to uviedlo v tlačovej správe. Podľa županov je vznik takýchto úradov centralizáciou, s ktorou nesúhlasia. SK8 tak reagovalo na návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorý so sebou prináša vznik školských úradov v každom samosprávnom kraji. Ten na svojom rokovaní v stredu (14. 4.) schválila vláda.

„Považujeme to za obrovský, vari pätnásťročný krok späť. Stanovisko SK8 je jasné. Naším zámerom je presný opak, čo by prispelo k decentralizácii. Za zmysluplné považujeme prehodnotenie kompetencií, nie vytváranie ďalších štátnych úradov,“ povedal predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Zároveň uviedol, že v prípade stredných škôl sú už dnes odbory školstva úradov samosprávnych krajov akýmisi „krajskými školskými úradmi“.

S ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) však župy chceli o reforme regionálneho školstva ešte rokovať. Od šéfa rezortu na to dostali prísľub v júni minulého roka. Rokovania sa však napokon neuskutočnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko