Na hlavný obsah

Aj my sme EÚ, vyhlásil premiér v deň 17. výročia vstupu Slovenska do Únie

Na výročie reagujú viacerí politickí predstavitelia.

Aj my sme EÚ, vyhlásil premiér v deň 17. výročia vstupu Slovenska do Únie
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: SITA

Slovensko je súčasťou Európskej únie (EÚ) už 17 rokov a členstvo v nej je jasným odkazom toho, kam krajina mentálne patrí. Pri príležitosti 17. výročia to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Na výročie reagujú aj ďalší politickí predstavitelia a politické strany.

Portrétová fotografia – Boris Kollár (Sme rodina)
Boris Kollár (Sme rodina)Predseda Národnej rady SR

Slovensko do EÚ patrí, vyhlásil Kollár. Zároveň ale dodal, že odmieta ďalšie odovzdávanie kompetencií do Bruselu. Za prínos Únie označuje najmä voľný pohyb osôb, tovarov, kapitálu a služieb – slobody, ktoré sú základnými kameňmi spoločného trhu. „Vďaka Európskej únii sa na Slovensku vybudovalo množstvo projektov, čo predseda vníma ako pozitívum, keďže tým došlo k modernizácii celej krajiny naprieč rôznymi odvetviami,“ povedala pre agentúru TASR Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová. Dodala ale, že podľa predsedu parlamentu sú niektoré aktivity či snahy Únie obmedzovať možnosti jednotlivých členských štátov neprijateľné.

Portrétová fotografia – Ivan Korčok (nom. SaS)
Ivan Korčok (nom. SaS)Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí

Výhody členstva v EÚ vidí v možnosti občanov slobodne cestovať, pracovať, ako aj študovať v jej členských krajinách. Obdobie členstva Slovenska v EÚ považuje za najúspešnejšie v histórii krajiny. Pripúšťa, že EÚ nie je bez chýb, ale pre Slovensko je základným politickým, ekonomickým a kultúrnym priestorom, ktorý poskytuje občanom bezpečnosť, stabilitu a prosperitu. „Som rád, že si to uvedomujú aj naši občania. Dôvera verejnosti voči EÚ je v súčasnosti najvyššia za ostatných 10 rokov,“ dodal minister.

Portrétová fotografia – Veronika Remišová (Za ľudí)
Veronika Remišová (Za ľudí) Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie

Prínos členstva v EÚ sa nedá merať len peniazmi, prináša aj spolupatričnosť s ostatnými národmi Európy, uviedla Remišová. „Už 17 rokov sme súčasťou spoločenstva slobodných a hrdých krajín Európskej únie. Spája nás ideál slobody, demokracie, právneho štátu a vzájomnej pomoci,“ skonštatovala. Poukázala, že od vstupu do EÚ bola finančná pomoc pre Slovensko vo forme eurofondov veľká a išlo o desiatky miliárd eur. „Členstvo v EÚ zároveň zvyšuje vplyv a význam Slovenska vo svete, keďže naši poslanci a ministri rozhodujú o pravidlách pre jeden z najväčších spoločných ekonomických priestorov na svete,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko