Na hlavný obsah

Aj veľmi malé množstvo alkoholu poškodzuje mozog, zistili oxfordskí vedci

Pre mozog je škodlivejší ako fajčenie či nadváha.

Aj veľmi malé množstvo alkoholu poškodzuje mozog, zistili oxfordskí vedci
Ľudia s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu koronavírusu stoja v rade na pivo na letnej terase reštaurácie v Prahe. Foto: TASR/AP

Pitie alkoholu v akomkoľvek množstve je škodlivé pre ľudský mozog, hustotu sivej hmoty negatívne ovplyvňuje aj veľmi striedme popíjanie. V novej štúdii to zistili vedci z britskej Oxfordskej univerzity.

Vedci skúmali údaje o zdravotnom stave v skupine 25 000 ľudí, skúmali aj skeny mozgu z magnetickej rezonancie. Podľa nich je alkohol pre zdravie mozgu neblahý a je oveľa rizikovejším faktorom ako fajčenie alebo nadváha. O štúdii, ktorá ešte neprešla recenzným procesom, informoval denník The Guardian.

„Neexistuje žiadna hranica, za ktorou by už bolo pitie škodlivé, škodí akékoľvek množstvo alkoholu. A ovplyvňuje to v zásade celý mozog, nie len niektoré jeho časti, ako sa tvrdilo predtým,“ uviedla šéfka výskumného tímu Anya Topiwalaová. Podľa nej sa neukázalo, že by niektorý druh alkoholu pôsobili v menšom množstve blahodarne, a to ani v prípade vína, ktorému niektorí odborníci doteraz pripisujú pozitívny vplyv na zdravie.

Vedci pri skupine viac ako 25 000 účastníkov štúdie zaznamenávali informácie o veku, pohlaví, zdravotnom stave, vzdelaní, o deklarovanom množstve vypitého alkoholu a skúmali veľkosť a zdravie mozgu a výsledky testov pamäti. Podľa nich možno sledovať priamu úmeru medzi množstvom vypitého alkoholu a menšou hustotou sivej hmoty.

Alkohol podľa nich môže vysvetliť asi 0,8 % zmien v objeme sivej hmoty, čo sa javí ako veľmi malá hodnota. Topiwalaová však upozornila, že to je oveľa vyššie číslo ako pri ostatných rizikových faktoroch. Alkohol je až štyrikrát rizikovejší ako fajčenie alebo nadváha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet