Na hlavný obsah

Ak sa Mali prikloní k radikálnemu islamu, sťahujeme vojakov, hrozí Paríž

Francúzi majú v krajine vyše 5 000 vojakov.

Ak sa Mali prikloní k radikálnemu islamu, sťahujeme vojakov, hrozí Paríž
Na snímke francúzsky vojak. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo vyjadrení zverejnenom v nedeľu 30. mája varoval, že Paríž stiahne svoje vojenské jednotky z Mali, ak sa tento západoafrický štát po druhom prevrate za deväť mesiacov posunie smerom k radikálnemu islamu. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsko má v regióne približne 5 100 vojakov v rámci operácie Barkhane, ktorú vykonáva v piatich krajinách Sahelu – v Burkine Faso, Čade, Mali, Mauritánii a Nigeri. Misiu s ústredím v Čade spustili po tom, ako Francúzsko zasiahlo s cieľom zastaviť postup džihádistov v Mali v roku 2013.

Uplynulý utorok Francúzsko a EÚ odsúdili „neprijateľný štátny prevrat“ v Mali po tom, ako tam zadržali a zbavili moci dočasného prezidenta Baha Ndawa a premiéra Moctara Ouana.

Príde aj líder junty

Macron pre týždenník Journal du Dimanche povedal Ndawovi, že Francúzsko stiahne svojich vojakov, ak sa Mali obráti k radikálnemu islamizmu. V takejto situácii by podľa šéfa Elyzejského paláca francúzske jednotky „nikdy“ nemohli zotrvať v tejto krajine.

Predstavitelia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) budú v nedeľu mimoriadne rokovať o Mali. Pred samitom v ghanskej metropole Akkra si pozvali na „konzultácie“ aj lídra malijskej junty plukovníka Assimiho Goitu. Ten podľa zdrojov odletel do Akkry v sobotu (29 5.).

Goita pôsobil ako viceprezident, odkedy vlani v auguste viedol prevrat, pri ktorom zosadili demokraticky zvoleného prezidenta, pričom funkcie prezidenta a premiéra obsadili pod tlakom ECOWAS-u ako sprostredkovateľa civilisti.

Výzva na masívne investície

Dočasného prezidenta a premiéra však zadržali, čo vyvolalo diplomatické pobúrenie. Vo štvrtok 27. mája ich prepustili a armáda oznámila, že odstúpili z funkcie. Malijský ústavný súd v piatok (28. 5.) vyhlásil za nového dočasného prezidenta Goitu.

Macron tiež varoval, že ak sa Afrika nebude rozvíjať, Európa „draho zaplatí v zmysle migrácie“. Zdôraznil potrebu „masívne investovať“ s tým, že medzinárodné spoločenstvo musí tiež zrušiť časť dlhu tohto kontinentu, aby „pomohlo Afričanom budovať svoju budúcnosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet