Na hlavný obsah

Ako sa vyhnúť ďalšej pandémii? Odpoveď budú v Oxforde hľadať vedci, firmy aj experti

Súčasná pandémia poukázala na potrebu ich spolupráce.

Ako sa vyhnúť ďalšej pandémii? Odpoveď budú v Oxforde hľadať vedci, firmy aj experti
Zdravotníčka NHS sa pozerá pri vakcinačných paneloch počas príprav na očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca/Oxford v masovom vakcinačnom centre Elland Road v anglickom meste Leeds 9. februára 2021. Foto: TASR/AP

Britská Oxfordská univerzita spojí vedcov, priemyselné firmy a vládnych expertov, aby spoločne hľadali cestu, ako sa v budúcnosti vyhnúť ďalším pandémiám. Inšpiráciou im do istej miery bude súčasná, pandémia ochorenia COVID-19. Nové výskumné centrum The Pandemic Sciences Centre spojí vedcov v odboroch od imunológie a verejného zdravia po výpočtovú techniku a sociálne vedy, uviedla v piatok (28. 5.) univerzita.

Vedecká spolupráca namiesto konkurencie

Centrum sa pokúsi nadviazať partnerstvo s odborníkmi zo Spojeného kráľovstva i ďalších krajín. Zároveň chce prehlbovať odborné vzťahy a väzby, ktoré vznikli počas pandémie covidu. Vedecká spolupráca má predísť konkurenčnému boju medzi firmami i medzi štátmi, čo spomaľovalo reakciu na súčasnú pandémiu.

„Nedávna pandémia nám ukázala jedinečný prínos univerzít s vlastným výskumom, ako je Oxford, pre pripravenosť na pandémiu.V spolupráci s priemyslom a orgánmi verejného zdravotníctva môžeme zabezpečiť, že svet už nikdy viac nebude zastihnutý nepripravený, “ uviedla šéfka Oxfordskej univerzity Louise Richardsonová.

Pandémia bola zlá, mohla byť ale horšia

Podľa vedúceho fakulty medicíny na tej istej univerzite Johna Bella bola síce pandémia zlá, no mohla byť oveľa horšia, ak by choroba mala vyššiu úmrtnosť v pomere k počtu nakazených. „Súčasnou investíciou do vedy o zdraví môžeme pomôcť chrániť našu odolnosť, globálnu ekonomickú stabilitu a zdravotnú bezpečnosť pre ďalšie generácie,“ dodal Bell vo vyhlásení.

Oxfordskí vedci sa venujú štúdiu globálnych infekčných chorôb už niekoľko desaťročí. Podieľali sa taj na vývoji vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v spolupráci s firmou AstraZeneca, ktorá ako druhá získala povolenie pre široké použitie po celom svete.

Univerzita chce na chod centra získať 500 miliónov libier (14, 8 miliárd korún) od filantropov, firiem a vlád, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet