Na hlavný obsah

Akoby triumfoval Poprad. Villarreal je „najmenším“ víťazom v histórii Európskej ligy

Ide o najväčší úspech v takmer 100-ročnej histórii klubu.

Akoby triumfoval Poprad. Villarreal je „najmenším“ víťazom v histórii Európskej ligy
Na snímke futbalisti španielskeho Villarrealu CF oslavujú s trofejou premiérové víťazstvo v Európskej lige. Foto: TASR/AP

Poľský Gdansk zažil finále Európskej ligy, aké si história tejto klubovej futbalovej súťaže nepamätá. Všetkých jedenásť hráčov Villarrealu premenilo v stredu (26. 5.) svoje pokusy zo značky pokutového kopu, kým konečne zaváhal jeden hráč z tábora súpera. Smutným hrdinom Manchestru United bol najdrahší hráč tímu – brankár David de Gea. Nielen že nechytil ani jednu z jedenástich striel, ktoré na neho smerovali v rozstrele, ale svoj pokus zahodil. Vychytal ho Argentínčan v drese súpera Gerónimo Rulli.

Španielske mesto Villarreal s 50 000 obyvateľmi sa stalo „najmenším“ víťazom v histórie európskej pohárovej súťaže číslo 2. Počet jeho obyvateľov je porovnateľný napríklad so slovenským Popradom.

Prvá trofej pod réžiou špecialistu

Predtým v riadnom hracom čase bol stav finále 1:1 a ten sa nezmenil ani po predĺžení. Po ňom nasledoval maratón z bieleho bodu so šťastným koncom pre španielskeho outsidera. „Bol to mimoriadne náročný zápas, Manchester počas neho stupňoval tlak na našu bránku. S blížiacim sa koncom sme si uvedomovali, že kto strelí gól, vezme si všetko. Rovnaké to bolo aj v penaltovom rozstrele a sme radi, že sme šťastným tímom nakoniec boli my,“ vyhlásil francúzsky stredopoliar Villarrealu Francois Jocquelin.

Kým Villarreal sa teší z historicky prvej trofeje v 98-ročnej existencii klubu, jeho tréner Unai Emery je špecialista na Európsku ligu. Vyhral ju už po štvrtý raz, predtým bol trikrát úspešný ako tréner FC Sevilla a na konte má aj jedno neúspešné finále s Arsenalom. Emeryho tím v sezóne 2020/2021 v klubovej Európe ani raz neprehral a čistý štít si udržal aj vo finále. „Tvrdo sme pracovali počas celej sezóny a toto je naša odmena. Myslím si, že si to zaslúžime. Tešíme sa z každého momentu, ale musíme sa zodpovedne pripraviť na budúcu sezónu, keďže sa predstavíme aj v Lige majstrov,“ uviedol Emery. Na margo toho, že všetci jeho hráči premenili pokutový kop, dodal: „Všetci sú v tréningu usilovní a platí to aj o penaltách. Táto súdržnosť a kvalita sa teraz prejavili.“

Pocit, aký už nechce zažiť

Futbalisti prezývaní podľa farby dresov „žltá ponorka“ sa tešili, hráči Manchester United smútili, lebo nesplnili úlohu favorita. Ole Gunnar Solskjear na lavičke čerstvého anglického vicemajstra sa opäť nedočkal cennej trofeje, hráči Manchestru United o ňu bojovali po štyroch rokoch.

„Niekedy je rozdiel medzi víťazstvom a prehrou vo futbale taký malý, že ho predstavuje jedna premenená penalta. Po tom, čo som si vyskúšal pocit takto zdolaného, ho už nechcem nikdy zažiť. Gratulujem súperovi, ale zároveň cítim vnútorné prázdno,“ poznamenal Solskjaer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport