Na hlavný obsah

Aláč je novým šéfom SIS, vymenovala ho prezidentka

V rámci služby pôsobil už na viacerých pozíciách.

Aláč je novým šéfom SIS, vymenovala ho prezidentka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala na návrh vlády SR nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča 6. mája 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok (6. 5.) vymenovala Michala Aláča za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Nového šéfa SIS označila za profesionála so skúsenosťami priamo z informačnej služby.

Uviedla, že vzhľadom na všeobecne známe skutočnosti je zrejmé, čo bude jednou z jeho najdôležitejších úloh. „Posilniť dôveru širokej verejnosti vo vedenie služby, posilniť dôveru zahraničných partnerov a spojencov, že SIS koná ako informačná služba právneho a demokratického štátu,“ povedala s tým, že verí, že v snahe posilniť túto dôveru využije všetky ústavné a zákonné možnosti, ktoré má k dispozícii.

Apelovala tiež na potrebu posilnenia vonkajšej kontroly služby. „Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon. Tento stav nie je typický pre tajné služby v právnom a demokratickom štáte. Je preto najvyšší čas, aby v tomto smere došlo zásadnej náprave a očakávam, že k oprávnenej požiadavke na novú legislatívnu úpravu budete ústretový a poskytnete svoju expertízu,“ skonštatovala a dodala, že jej očakávaním je aj osobná autonómia a samostatnosť nového šéfa služby.

Podotkla, že je povinnosťou SIS primerane informovať verejnosť o zistenej protiprávnej činnosti, „nech už sa jej dopúšťa ktokoľvek“. Tiež povedala, že informačná služba chráni ústavné zriadenie Slovenska, jeho územnú celistvosť, bezpečnosť a zvrchovanosť republiky. „Jej povinnosťou je tiež chrániť krajinu pred hrozbami v kybernetickom priestore a pred aktivitami, ktoré môžu poškodiť hospodárske záujmy štátu. Má sa podieľať na odhaľovaní organizovaného zločinu, terorizmu, extrémizmu i nelegálnej migrácie. Už aj tento stručný výpočet svedčí o dôležitosti, význame a postavení SIS v spoločnosti,“ uzavrela.

Riaditeľa SIS vymenúva a odvoláva prezidentka SR na návrh vlády. Miesto šéfa tajných sa uvoľnilo po odchode Vladimíra Pčolinského. Z funkcie ho odvolali v marci na jeho vlastnú žiadosť po tom, ako ho zadržali a obvinili z korupcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko