Na hlavný obsah

Američania na MS zdolali domácich Lotyšov 4:2

Na konto si pripísali tretiu výhru.

Američania na MS zdolali domácich Lotyšov 4:2
Na ľade sa stretli hokejisti USA a Lotyšska. Foto: SITA/AP

Hokejisti USA zdolali vo štvrtkovom (27.5.) súboji MS v Rige domácich Lotyšov 4:2 a poskočili v tabuľke B-skupiny z piateho na priebežné druhé miesto. O svojom triumfe rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali 2:0. Trevor Moore a veterán Brian Boyle sa na víťazstve podieľali zhodne gólom a asistenciou.

Domáci boli Američanom vyrovnaným súperom len v úvodnej tretine, zapísali si prvú prehru v riadnom hracom čase a klesli z druhej na štvrtú priečku. Američania po dni voľna odohrajú ďalší zápas v sobotu (29.5.), keď znovu o 15.15h SELČ nastúpia proti Nórom. Lotyši sa stretnú so severanmi už v piatok (28.5.) o 19.15h.

Od úvodu sa hral v Aréne Riga svižný hokej. Američanom vyšiel vstup do zápasu lepšie, už v 66. sekunde napriahol od modrej obranca Tennyson a jeho strela po ľade prešla cez klbko hráčov popod betón Kivlenieksa – 1:0. Hráči USA sa však následne dopustili dvoch vylúčení za sebou, Lotyši v dvojnásobnej presilovke dusili súpera, až sa ujala v poradí štvrtá strela Indrašisa.

V rovnovážnom stave bola hra otvorená a vyrovnaná, oba tímy sa dostali do niekoľkých kontier. Zámorský tím sa opätovne dostal do vedenia zásluhou tečovanej strely veterána Boylea, domáci dokázali rýchlo odpovedať vďaka Krastenbergsovi, ktorý dokončil akciu Batnu – 2:2.

V druhej tretine Američania zapli na vyššie obrátky, začali súpera napádať pri rozohrávke a dokázali si vytvoriť chvíľami drvivý tlak. Na Kivlenieksa pálili zo všetkých strán, navyše sa vedeli presadiť aj individuálne. V 32. minúte dostal USA tretíkrát do vedenia nepokrytý Moore po prihrávke Garlanda a o dve minúty neskôr zaujal nečakaným manévrom spoza bránky Beniers – 4:2.

Lotyši už neboli schopní odolávať rozbehnutému súperovi, ktorý mal aj v treťom dejstve herne navrch. Šancu na definitívne spečatenie výhry nevyužil Robertson. Domáci v samom závere skúsili ešte niečo urobiť s výsledkom, dobrú možnosť mal Darzinš, no skóre sa už nezmenilo ani po power play Lotyšov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport