Na hlavný obsah

Američania sú pripravení na okamžité očkovanie detí nad 12 rokov

Tempo vakcinácie v USA začalo klesať.

Američania sú pripravení na okamžité očkovanie detí nad 12 rokov
Očkovanie proti koronavírusu v USA. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (4. 5.) povedal, že Spojené štáty sú pripravené „okamžite“ spustiť očkovanie proti novému koronavírusu pre tínedžerov vo veku 12 až 15 rokov. Takýto krok však podľa neho musí najprv odsúhlasiť tamojší regulačný úrad, uviedla agentúra AFP.

V prípade, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolí použitie vakcíny pre túto vekovú skupinu, uspôsobia na tento účel 20 000 očkovacích miest po celej krajine, informoval Biden.

FDA by mohol udeliť súhlas na núdzové použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre túto vekovú kategóriu začiatkom budúceho týždňa, informovala televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Bidenovej administratívy. Deti vo veku 12 až 15 rokov tvoria asi 5% americkej populácie, dopĺňa CNN.

Biden zároveň v utorok oznámil, že prvú dávku vakcíny doteraz v USA dostalo najmenej 150 miliónov obyvateľov – z toho viac ako 105 miliónov je zaočkovaných oboma dávkami.

Prezidentova administratíva počíta s tým, že do Dňa nezávislosti (4. 7.) bude aspoň čiastočne zaočkovaných 70 % dospelých obyvateľov. Avizovaný plán podľa agentúry AP odráža klesajúce tempo imunizácie v USA. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet