Na hlavný obsah

Americký regulátor schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech aj pre deti od 12 rokov

Ich zaočkovanie je podľa epidemiológov nevyhnutné pre návrat k normálu.

Americký regulátor schválil vakcínu od Pfizer/BioNTech aj pre deti od 12 rokov
EMA schválila používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 - 15 rokov. Foto: TASR/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok (10. 3.) schválil vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech aj pre deti od 12 do 15 rokov. Podľa agentúry AP sa týmto rozhodnutím začínajú preteky o to, či sa podarí zaočkovať amerických žiakov a študentov predtým, ako sa po letných prázdninách vrátia do škôl.

Vakcína bola doposiaľ v Spojených štátoch dostupná na núdzové použitie len pre osoby staršie ako 16 rokov. FDA oznámil, že doterajšie povolenie na používanie lieku upravil tak, aby bola vakcína prístupná aj ľuďom od 12 rokov do 15 rokov.

Očkovanie osôb tejto vekovej kategórie sa môže začať po tom, ako Federálny výbor pre očkovanie vydá konečné odporúčanie. Podľa AP by to mohlo byť už v stredu (12. 5.).

Rozhodnutie FDA s napätím očakávali predovšetkým zástupcovia rodičov, škôl a učiteľov. Očkovanie detí, ktorým doposiaľ schválené vakcíny neboli určené, je podľa epidemiológov nevyhnutné pre plný návrat k normálnemu životu po pandémii koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet