Na hlavný obsah

Apríl bol v počte pracovných ponúk najúspešnejší za uplynulých šesť rokov

Trh práce sa po druhej vlne pandémie prebúdza.

Apríl bol v počte pracovných ponúk najúspešnejší za uplynulých šesť rokov
Ilustračná foto. Foto: TASR

Tohtoročný aprílový počet pracovných inzerátov bol na Slovensku najvyšší za posledných šesť rokov. Vyplýva to z údajov pracovného portálu Profesia. Viac ako 23 000 pracovných ponúk potvrdzuje pozitívny vývoj na trhu práce.

Oproti minulému roku stúpol počet inzerátov na takmer trojnásobok. Apríl 2020 bol po príchode pandémie na Slovensko mesiacom s najnižším počtom pracovných ponúk.

„Za posledné dva kalendárne týždne uverejnili zamestnávatelia na Profesii od pondelka do nedele vždy viac ako 6 000 pracovných ponúk. Takéto počty nových pracovných príležitostí sme nevideli ani v rovnakom období v roku 2019, keď svet pojem koronakríza ešte nepoznal. Vyššie čísla, ako bolo v spomínanom roku 2019, evidujeme už posledné štyri kalendárne týždne,“ informuje Profesia.

Kým prvý štvrťrok uverejnili firmy najviac pracovných ponúk v IT, v apríli bolo najviac inzerátov v obchode a vo výrobe. Uvoľnenie opatrení prebralo aj odvetvie cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Pracovný portál zaznamenal v apríli v týchto odvetviach 933 pracovných ponúk, čo je o 320 viac ako za celý prvý štvrťrok tohto roka.

Zamestnávatelia ponúkajú aktuálne najviac pracovných možností na operátorov a operátorky výroby. Najväčšia časť ponúk požaduje maturitné vzdelanie. Spomedzi inzerátov, ktoré zamestnávatelia uverejnili v apríli, išlo až o 37 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika