Na hlavný obsah

Až po Rusku a Číne. Únia začala na Balkán dodávať prvé vakcíny

Akciu za Úniu koordinuje Rakúsko.

Až po Rusku a Číne. Únia začala na Balkán dodávať prvé vakcíny
Na snímke krabice s vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech na letisku v Sarajeve. Foto: SITA/AP

Európska únia v utorok 4. mája doručila Bosne a Hercegovine viac ako 10 000 dávok vakcín proti covidu. Ide o prvú časť z ohlásenej státisícovej dodávky vakcín pre krajiny západného Balkánu. Región už mesiace zásobujú vakcínami Rusko a Čína, pripomenula agentúra AP.

Európska komisia minulý mesiac oznámila, že do Srbska, spomínanej Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Albánska a Kosova dodá celkovo 651 000 dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech v celkovej hodnote 70 miliónov eur.

Samotnej Bosne a Hercegovine z toho pripadne takmer tretina. Vakcíny budú do jednotlivých balkánskych krajín rozvážať v týždenných intervaloch, akciu bude za Úniu koordinovať Rakúsko.

Slabá kúpna sila

Väčšine balkánskych krajín mimo EÚ sa vzhľadom na nízku kúpnu silu dlho nedarilo zabezpečiť dostatok vakcín. Výnimkou bolo Srbsko, ktoré si vďaka úzkym vzťahom s Čínou a Ruskom zaobstaralo milióny dávok vakcín Sinopharm a Sputnik V. Tie v EÚ zatiaľ neprešli schvaľovacím konaním.

Po vzore Srbska sa ďalšie balkánske štáty začali obracať na Čínu a Rusko so žiadosťou o vakcíny, zatiaľ čo EÚ sama zápasila s meškaním dodávok. Niektorí miestni politici pri prijímaní ruských a čínskych vakcín vychvaľovali priateľské vzťahy s týmito dvoma mocnosťami a zároveň kritizovali Úniu, že Balkánu neprišla na pomoc, keď to vzhľadom na vysoké počty infikovaných a zosnulých najviac potreboval.

Spoliehajú sa na COVAX

Európsky komisár pre rozšírenie Olivér Várhelyi, ktorý vakcíny na sarajevskom letisku formálne odovzdával, túto kritiku odmietol. Sľúbil, že EÚ krajiny západného Balkánu v ich boji s koronavírusovou nákazou „nesklame“. „Dodávka vakcín potvrdzuje naše pretrvávajúce odhodlanie poskytovať podporu, čo robíme od vypuknutia pandémie,“ povedal.

Na snímke auto preváža vakcíny na sarajevskom letisku.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Viaceré balkánske štáty, a Bosna a Hercegovina predovšetkým, sa pri obstarávaní vakcín museli spoľahnúť na vakcinačný program COVAX, ktorý pre stredne a nízkopríjmové krajiny vytvorila Svetová zdravotnícka organizácia. EÚ je v ňom najväčším prispievateľom, program sa však od začiatku potýkal s nedostatkom vakcín a ich distribúcia viazla niekedy aj celé mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet