Na hlavný obsah

Azerbajdžan zajal šesť arménskych vojakov, viní ich zo snahy preniknúť na svoje územie

Jerevan zajatie svojich vojakov potvrdil.

Azerbajdžan zajal šesť arménskych vojakov, viní ich zo snahy preniknúť na svoje územie
Na snímke, ktorú azerbajdžanské ministerstvo obrany zverejnilo v utorok 1. decembra 2020, azerbajdžanskí vojaci oslavujú oslobodenie okresu Lačin pri Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Azerbajdžanské ministerstvo obrany vo štvrtok 27. mája oznámilo, že Azerbajdžan zajal šesť arménskych vojakov, ktorí sa údajne snažili dostať na jeho územie. Arménsko, ktoré v minulých týždňoch tiež vinilo azerbajdžanských vojakov z pokusov vniknúť na jeho územie, potvrdilo, že šesť vojakov padlo do zajatia, informuje agentúra TASS.

Azerbajdžan vo vyhlásení uviedol, že v noci sa výzvedná skupina arménskych ozbrojených síl pokúsila dostať cez hranicu do Kelbadžarského okresu. Skupina sa snažila zamínovať zásobovaciu komunikáciu vedúcu k pozícam azerbajdžanskej armády. Azerbajdžanskí vojaci potom šiestich príslušníkov arménskej armády obkľúčili a zajali. Baku tiež tvrdí, že ráno bolo blízko hranice vidieť niekoľko jednotiek arménskej armádnej techniky vrátane tankov.

Arménske ministerstvo obrany oznámilo, že arménských vojakov obkľúčili a zajali, keď vykonávali inžinierske práce v prihraničnej zóne.

Situácia na arménsko-azerbajdžanskej hranici je v posledných týždňoch napätá. V utorok (25. 5.) Arménsko oznámilo, že jeden vojak pri prestrelke zomrel. Baku však tvrdí, že jeho sily arménske pozície neostreľovali a smrť arménskeho vojaka zapríčinila nešťastná náhoda. Arménska strana minulý týždeň uviedla, že arménski vojaci na hranici s Azerbajdžanom vypálili varovné výstrely, aby zabránili azerbajdžanským vojakom vo vpáde na arménske územie. Azerbajdžanská strana podľa Arménska tiež reagovala paľbou. Tiež o týždeň skôr Arménsko obvinilo Azerbajdžan, že vyslal svojich vojakov cez hranice s Arménskom.

Vlani v septembri prepukol medzi oboma niekdajšími sovietskymi republikami ďalší ozbrojený konflikt okolo Náhorného Karabachu. Minuloročné boje ukončila dohoda sprostredkovaná Ruskom, ktorej výsledkom bolo, že väčšina tejto oblasti síce zostala v arménskych rukách, ale Azerbajdžan si pripísal významné územné zisky a pod kontrolu Baku prešli oblasti priliehajúce k Náhornému Karabachu. Problém podľa ruských médií spočíva v tom, že hranica medzi oboma znepriatelenými štátmi nie je vytýčená a staré sovietske mapy ju zachytávajú rozdielne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet