Na hlavný obsah

Babiš požiadal štáty EÚ, aby zvážili vyhostenia ruských diplomatov

V piatok sa podľa neho dlho diskutovalo na túto tému.

Babiš požiadal štáty EÚ, aby zvážili vyhostenia ruských diplomatov
Na snímke český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Premiér Českej republiky Andrej Babiš požiadal európske štáty, aby zvážili vyhostenia aspoň jedného ruského diplomata v solidarite s ČR pre kauzu Vrbětice. Povedal to v sobotu (8. 5.) novinárom po príchode na neformálne rokovania prezidentov a premiérov krajín Európskej únie v Portugalsku. O veci debatoval s lídrami členských štátov v piatok (7. 5.).

Podľa Babiša sa o záležitosti viedla v piatok relatívne dlhá debata, pri ktorej vystúpili napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macrona či nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vzhľadom na to, že ide o neformálny samit, neprijali písomné závery. Rozsiahlejšie diskusie o vzťahoch s Ruskom sa očakávajú na samite Európskej rady na konci mája.

Predseda vlády ČR vyzval, aby Európska rada na najbližšom zasadnutí odsúdila vrbětický útok. „Musíme to brať vždy tak, že keď je napadnutý jeden členský štát, je to vlastne napadnutie všetkých. Tiež som požiadal, aby ešte zvážili vyhostenie aspoň jedného diplomata. Uvidíme na budúcom samite, ako sa k tomu postavia,“ poznamenal premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet