Na hlavný obsah

Banskobystrické oddelenie infektológie vytopilo, pacientov museli presťahovať

V čase havárie boli na oddelení aj covidoví pacienti.

Banskobystrické oddelenie infektológie vytopilo, pacientov museli presťahovať
Ilustračná snímka. Foto: facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Silné dažde, ktoré trápia väčšinu územia Slovenska, zasiahli aj oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Oddelenie, ktoré sídli v pavilóne v starom nemocničnom areáli, vplyvom extrémnych zrážok vytopilo.

Havarijná situácia spôsobila v budove výpadok elektriky aj kúrenia. „Vzhľadom na vzniknutú situáciu nie je v budove možné v tejto chvíli zabezpečovať zdravotnú starostlivosť a celé oddelenie sme museli presťahovať do nového nemocničného areálu,“ informovala v utorok (18. 5.) krátko popoludní nemocnica.

Na oddelení bolo v čase havárie hospitalizovaných 8 pacientov s ochorením COVID-19 a dvaja postcovidoví pacienti. Presťahovali ich na oddelenie pneumológie a ftizeológie, kde sú reprofilizované lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. „Možno hovoriť o šťastí, že k obdobnej situácii nedošlo v čase vrcholu pandémie, kedy bolo na oddelení hospitalizovaných aj 50 pacientov naraz,“ dodala nemocnica.

Oddelenie infektológie je jedným z dvoch v celom Banskobystrickom kraji, avšak svojou kapacitou a rozsahom poskytovanej starostlivosti v odbore infektológia je jediným v kraji, upozornila nemocnica. Dodala, že pandémia naplno ukázala, akým strategickým pracoviskom je spomínané oddelenie, kam boli prevážaní covidoví pacienti z nemocníc z celého kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko