Na hlavný obsah

Bernal víťazom skrátenej upršanej etapy. Potvrdil pozíciu lídra Gira

Stal sa kráľom Dolomitov.

Bernal víťazom skrátenej upršanej etapy. Potvrdil pozíciu lídra Gira
Kolumbijský cyklista Egan Bernal počas pretekov na Giro d'Italia. Foto: SITA/AP

Kolumbijský cyklista  Egan Bernal z tímu Ineos-Grenadiers suverénnym spôsobom triumfoval v pondelkovej (24. 5.) 16. etape cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorá merala 153 km a viedla zo Sacile do Cortiny d’Ampezzo. Vedúci muž priebežného poradia mal v cieli náskok 27 sekúnd pred dvojicou Romain Bardet (Fr./DSM) a Damiano Caruso (Tal./Bahrain-Victorious). Slovenský reprezentant Peter Sagan z Bory-Hansgrohe v etape s náročným horským dojazdom nezasiahol do súboja o prvenstvo.

V boji o ružový dres má Bernal náskok už 2:24 min na Carusa. Tretí je Brit Hugh Carthy z EF Education-Nippo s mankom 3:40 min.    

Organizátori museli etapu pre dážď a mrazivé počasie skrátiť z pôvodne plánovaných 212 na 153 km. Jej súčasťou neboli dva kopce ani viaceré zjazdy, ktoré by boli na mokrej vozovke nebezpečné. Pelotón však absolvoval stúpanie na Passo Giau, ktorý leží v nadmorskej výške 2 233 m a bol najvyšším bodom na tohtoročnom Gire.

V itinerári zostala ešte jedna horská prémia prvej kategórie, ktorou bola La Crosetta na 27 km. Aktivitu preto v úvode vyvinul predovšetkým Francúz Geoffrey Bouchard z AG2R Citroën, ktorý prešiel kótou ako prvý a po zisku 40 bodov si upevnil modrý dres pre najlepšieho vrchára. Spolu s ním sa do úniku pustila viac ako dvadsiatka pretekárov. Najvyššie v celkovom hodnotení z nich bol Joao Almeida z Deceunincku – QuickStep, na Bernala mal na štarte stratu 8:32 minút a patrila mu 13. priečka.

Práve Portugalčan po prechode horskou prémiou šliapol do pedálov a únik zredukoval. Vpredu zostala šestica pretekárov. Doplnili ju Talian Vincenzo Nibali z Treku-Segafredo, jeho tímový kolega Amanuel Ghebreigzabhier z Eritrey, Španiel Gorka Izagirre z Astany, ďalší Španiel Antonio Pedrero z Movistaru a Davide Formolo z UAE Team Emirates.

Passo Giau však výrazne zamiešal karty v boji o prvenstvo v etape. Stúpanie na horskú prémiu najťažšej HC kategórie malo dĺžku 9,8 km a priemerný sklon 9,3 %. Jeho vrchol prišiel 18 km pred cieľom. Už na úpätí demonštroval svoju vysokú výkonnosť a formu muž v ružovom drese Egan Bernal a nik mu nestačil. Jazdcom v úniku nepomohol ani náskok tri a pol minúty pri nájazde na stúpanie. Bernal stihol byť prvý už na prémii a zobral 50 bodov, Boucharda však stále nepredstihol, stráca na neho v horskej súťaži 29 bodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport