Na hlavný obsah

Bezplatné testovanie v Košiciach ukončili: Protilátky proti covidu mala štvrtina záujemcov

Otestovalo sa bezmála 10 000 ľudí.

Bezplatné testovanie v Košiciach ukončili: Protilátky proti covidu mala štvrtina záujemcov
Na snímke prebieha testovanie na protilátky proti covidu v Košiciach. Foto: RTVS

V Košiciach predstavili prvé výsledky bezplatného testovania na protilátky proti covidu. Zapojilo sa takmer 9 500 obyvateľov mesta a jeho okolia. Do štúdie Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa mohli zapojiť ľudia starší ako 12 rokov, ktorí doteraz nedostali ani prvú dávku vakcíny.

Vyšetrením protilátok možno zistiť, či niekto ochorenie COVID-19 prekonal, či ho ochorenie doteraz obchádzalo, ale aj to, že ho má, hoci bez príznakov. Poznáme dva typy protilátok, jedny sa tvoria pri nástupe infekcie, druhé neskôr. Za necelé dva týždne si nechalo na košickom magistráte zistiť ich prítomnosť 9 463 ľudí. Štvrtina ich mala vytvorené a z nej približne 12 percent ochorenie prekonalo dávnejšie.

Zvyšok mal vytvorené protilátky počas druhej vlny, ktorá prebiehala tak závažnejšie od decembra. Zhruba u jedného percenta sme zachytili protilátky triedy IgM, ktoré poukazovali na možné práve prebiehajúce ochorenie,“ uviedla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Monika Halánová, prednostka Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UPJŠ.

Detailnejšie výsledky do konca leta

Výsledky štúdie majú pomôcť určiť rizikové skupiny alebo odhadnúť ďalší možný vývoj pandémie. Na to je však potrebné dáta spracovať a preskúmať dotazníky, ktoré ľudia pri testovani vypĺňali. Podrobnejšie výsledky majú byť koncom leta.

Zistili sme napríklad, že niektorí ľudia sa prišli otestovať aj dva-, trikrát napriek tomu, že boli vyzvaní, že to nemá zmysel,“ dodala Halánová.

Ostalo zhruba 500 testov

Infektológ a člen ústredného krízového štábu Pavol Jarčuška výsledky premietol do kolektívnej imunity.

Keď si zoberiete, že máme zhruba 20 percent populácie na Slovensku očkovaných minimálne jednou dávkou a ďalších 25 percent (covid, pozn.) prekonalo, máme kolektívnu imunitu nastavenú na 45 percent v danej chvíli. Už začína byť relatívne dobrá,“ vysvetlil Jarčuška.

Košická štúdia umožňovala otestovať 10 000 ľudí. Zostalo ešte viac ako 500 testov, ktoré použijú napríklad v domovoch sociálnych služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny