Na hlavný obsah

Biden a Putin sa stretnú vo Švajčiarsku, poznáme termín

Oznámili to obe strany.

Biden a Putin sa stretnú vo Švajčiarsku, poznáme termín
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Prezidenti Ruska a Spojených štátov Vladimir Putin a Joe Biden sa stretnú 16. júna v Ženeve. V utorok (25. 5.) to oznámili Kremeľ aj Biely dom, píšu zahraničné agentúry. Podľa agentúry TASS označila Moskva za hlavné témy bilaterálne vzťahy, strategickú stabilitu, urovnanie regionálnych konfliktov a boj s pandémiou. Biely dom píše, že Biden chce obnoviť predvídateľnosť a stabilitu vo vzájomných vzťahoch.

„Počíta sa s prerokovaním stavu a vyhliadok ďalšieho rozvoja rusko-amerických vzťahov, otázok strategickej stability i aktuálnych otázok medzinárodného diania, vrátane súčinnosti v boji proti pandémii a urovnaniu regionálnych konfliktov,“ oznámil Kremeľ.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová vo vyhlásení uviedla, že prezidenti „budú diskutovať o množstve naliehavých otázok vo chvíli, keď sa snažíme obnoviť predvídateľnosť a stabilitu americko-ruských vzťahov“.

Vzťahy oboch veľmocí sú v posledných mesiacoch mimoriadne napäté pre viaceré nezhody. USA nedávno uvalili na Rusko sankcie a krajiny si navzájom vyhostili niekoľko diplomatov. Biden však nedávno vyhlásil, že očakáva skoré stretnutie s Putinom a že nie je potrebné, aby obe strany pred jeho konaním vyriešili všetky spory.

V Ženeve sa uskutoční prvá osobná schôdzka oboch najvyšších predstaviteľov od januárovej inaugurácie Bidena do funkcie prezidenta Spojených štátov. Pre Putina bude cesta do tohto švajčiarskeho mesta tiež jeho prvou zahraničnou návštevou od januára 2020, keď navštívil Izrael a Palestínu.

Stretnutie navrhol Biden Putinovi 13. apríla pri telefonickom rozhovore, ktorý sa uskutočnil na podnet Washingtonu. Americký prezident bude v Európe v polovici júna, aby sa zúčastnil na samitoch G7 a NATO. Samit G7 sa uskutoční od 11. do 13. júna v Británii a zasadnutie Severoatlantickej aliancie 14. júna v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet