Na hlavný obsah

Biden navštívil hrob svojho syna, prihovoril sa rodinám vojakov

V parku zriadenom na počesť obetí vojny hovoril o bolesti zo straty.

Biden navštívil hrob svojho syna, prihovoril sa rodinám vojakov
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden pri príležitosti šiesteho výročia úmrtia svojho syna Beaua Bidena v nedeľu (30. 5.) navštívil jeho hrob v štáte Delaware. V predvečer amerického Dňa obetí vojny tiež prehovoril k veteránom a pozostalým členov ozbrojených síl. Informovala o tom agentúra Reuters. Beau Biden, ktorý bol Bidenovým synom z prvého manželstva, ako vojak odslúžil rok v Iraku a bol osem rokov generálnym prokurátorom v štáte Delaware. V roku 2015 vo veku 46 rokov podľahol nádoru na mozgu.

Bidenova prvá manželka Neilia Hunterová spolu s malou dcérou zahynuli pri nehode v roku 1972. Ich dvaja synovia Beau a Hunter ťažké zranenia prežili.

Biden o strate svojho syna a bolesti straty blízkych prehovoril k veteránom a rodinám vojakov v miestnom parku zriadenom na počesť vojenských obetí vojen. „Musíme si pamätať cenu, ktorá bola zaplatená za našu slobodu. Musíme si pamätať dlh, ktorý máme voči tým, ktorí ho zaplatili, a rodinám, ktoré po sebe zanechali. Tento smútok mi láme srdce,“ uviedol Biden. „Ako mnohí z vás vedia, dnešok je pre nás ťažkým dňom. Pred šiestimi rokmi Hunter prišiel o otca a ja o syna,“ povedal Biden s odvolaním sa na svojho vnuka Huntera, ktorý bol na pietnej akcii prítomný.

Beau Biden rok slúžil v jednotkách delawarskej Národnej gardy v Iraku. Joe Biden pritom v minulosti naznačil, že synovu rakovinu mohli spôsobiť toxíny vznikajúce pri spaľovaní vojenského odpadu v Iraku.

Americký Deň obetí vojny pripadá na posledný májový pondelok (31. 5.). Spojené štáty si v tento deň pripomínajú členov ozbrojených síl, ktorí zomreli v boji, a na hroby vojakov dávajú americké vlajky a vence. Pôvodne sa tento sviatok nazýval Deň padlých a prvýkrát bol oslavovaný v roku 1866 k ucteniu si vojakov, ktorí bojovali v občianskej vojne.

V pondelok Biden položí veniec na hrob neznámeho vojaka na národnom cintoríne v Arlingtone vo Virgínii, kde sú pochovaní padlí americkí vojaci a veteráni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet