Na hlavný obsah

Biden s Putinom sa stretnú vo Švajčiarsku, tvrdí miestny denník

Čas a presné miesto stretnutia ostávajú nejasné.

Biden s Putinom sa stretnú vo Švajčiarsku, tvrdí miestny denník
Zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa na prvom spoločnom samite stretnú vo Švajčiarsku. V pondelok (24. 5.) to uviedol švajčiarsky denník Tages-Anzeiger, ktorý sa odvolal na „spoľahlivý zdroj“, uviedla agentúra Reuters.

V tejto súvislosti už do Ženevy dorazila prípravná misia USA, dodal denník. Pozorovatelia lietadiel na sociálnej sieti twitter uviedli, že spozorovali nezvyčajné americké nákladné lietadlo, ktoré v meste pristálo v nedeľu (23. 5.). Denník poznamenal, že čas a miesto stretnutia Biden-Putin ostáva nejasné, je ale pravdepodobné, že sa uskutoční v Ženeve v najbližších týždňoch. Informáciu zatiaľ Moskva ani Washington oficiálne nekomentovali.

V pondelok už ale v Ženeve rokovali bezpečnostný poradca amerického prezidenta Jake Sullivan a sekretár ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev v rámci príprav na možný samit. Washington aj Moskva označili ich stretnutie za dôležitý krok k usporiadaniu prípadného samitu.

Aj ruský denník Kommersant minulý týždeň spomenul Ženevu ako najpravdepodobnejšie miesto konania stretnutia. Biden sa už skôr v máji vyjadril, že očakáva, že sa čoskoro stretne s Putinom. Dodal, že pretrvávajúce rozpory medzi oboma krajinami nebude potrebné riešiť pred samitom.

Vzťahy oboch krajín sa v poslednom čase zhoršili uprostred napätia v súvislosti s nedávnym zhromažďovaním ruskej armády v blízkosti ukrajinských hraníc a s obavami o spôsob, akým Moskva zaobchádza s väzneným kritikom Kremľa Alexejom Navaľným.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet