Na hlavný obsah

Biden vyzval bohatých Američanov, aby spoločnosti zaplatili spravodlivý podiel

Zvyšovaním daní chce podporiť aj bezplatné vzdelávanie.

Biden vyzval bohatých Američanov, aby spoločnosti zaplatili spravodlivý podiel
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill Bidenová nastupujú do lietadla Air Force One na základni Andrews Air Force Base na cestu do Virgínie 3. mája 2021. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden pri pondelňajšej (4. 5.) návšteve štátu Virginia vyzval bohatých Američanov a podniky, aby zaplatili spoločnosti svoj „spravodlivý podiel“ prostredníctvom plánovaného zvyšovania niektorých daní. Majú tým pomôcť financovať prezidentove plány predĺženia bezplatného vzdelávania a ďalších príspevkov pre pracovníkov. Biden zastáva názor, že jeho zámer rozšíriť verejné školstvo uvedie do rovnováhy americkú ekonomiku a pomôže Američanom s najnižšími príjmami, napísala agentúra Reuters.

Biden spoločne so svojou manželkou Jill, ktorá je učiteľka, navštívili základnú školu v blízkosti mesta Yorktown a tiež verejnú vyššiu odbornú školu v meste Norfolk. „Musíme si vybrať, komu ekonomika slúži. A ja preto plánujem daňové úľavy pre zamestnancov a plánujem prinútiť všetkých zaplatiť ich spravodlivý podiel,“ povedal prezident.

Americký prezident Joe Biden diskutuje so žiakmi v triede počas návštevy základnej školy v meste Yorktown v pondelok 3. mája 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu nedávno predstavil ambiciózne investičné plány, z ktorých jeden sa týka rozvoja infraštruktúry a druhý rozvoja vzdelávania, sociálnych programov a daňových úľav pre rodiny s nižším alebo stredne veľkým príjmom.

Súčasťou Bidenovho sociálneho balíka je napríklad rozšírenie štátom plateného vzdelávania z terajších 13 na 17 rokov. Američania by podľa prezidentovho návrhu mali novo nárok na dva roky predškolského vzdelávania a mali by hradené dva roky štúdia po dokončení strednej školy.

Biden však čelí odporu republikánov, ktorí jeho plán považujú za prílišné zasahovanie federálnej vlády do záležitostí štátov aj do životov jednotlivých občanov. Prezident sa zaviazal, že sa bude snažiť nájsť s názorovými oponentmi zhodu a kompromis, podľa niektorých amerických médií sú však demokrati pripravení konať aj sami a presadiť významné zmeny vďaka svojej terajšej kontrole oboch kongresových komôr.

Agentúra Reuters poznamenáva, že Biden má v takom prípade k naplneniu svojich predvolebných sľubov menej ako dva roky. V novembri 2022 sa totiž budú ako každé dva roky konať kongresové voľby, ktoré by mohli pomer síl výrazne zmeniť. Ak by sa republikáni chopili kontroly napríklad v Senáte, boli by vyhliadky Bidenových ambicióznych plánov v podstate nulové.

Prezident a najvyšší činitelia jeho administratívy preto teraz vládny plán propagujú po celej krajine v nádeji, že táto kampaň povedie k zisku hlasov niektorých republikánov v Kongrese. To by celej Bidenovej iniciatíve, ktorá je najväčší svojho druhu od 60. rokov minulého storočia, zaistilo hladšie a rýchlejšie prerokovanie v Kongrese.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet