Na hlavný obsah

Bieloruského novinára vo väzení mučia, tvrdia jeho matka i líderka opozície

Dôkazom má byť video.

Bieloruského novinára vo väzení mučia, tvrdia jeho matka i líderka opozície
Na snímke bieloruský novinár Raman Pratasevič hovorí do kamery vo väznici v Minsku. Foto: TASR/AP

Natalľa Pratasevičová, matka zadržaného bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, v utorok (25. 5.) vyhlásila, že jej syna vo väzení mučia. Dôkazom je podľa nej video, v ktorom sa Pratasevič priznáva k zorganizovaniu masových protivládnych zhromaždení, informuje agentúra AFP.

„Nie som chirurg, ale je jasné, že ho udreli do nosa a možno mu ho aj zlomili. Podľa toho, čo vidím, ho škrtili a bili, aby z neho dostali priznanie. Dokonca aj pod vrstvou make-upu je badateľný žltkastý nádych, to sú pravdepodobne modriny, zakryté púdrom,“ uviedla Pratasevičová. Jej syn mal podľa nej tiež opuchnuté líce.

Pratasevičová žije spolu so svojím mužov v exile v Poľsku. Vyjadrila obavy aj o osud Pratasevičovej priateľky Sofie Sapegovej, ktorá bola taktiež zadržaná. Pratasevičová si myslí, že by ju mohli mučiť, aby tak zlomili jej syna.

Sapegová sa na videonahrávke zverejnenej v utorok provládnymi médiami taktiež priznala bieloruským úradom k tomu, že na sociálnej sieti Telegram zverejňovala osobné informácie o bieloruských príslušníkoch bezpečnostných služieb, ktorí zasahovali proti demonštrantom. „Som redaktorkou kanála Čierna kniha Bieloruska, ktorý zverejňuje osobné informácie o pracovníkoch orgánov vnútra,“ povedala Sapegaová v krátkom vyjadrení, ktoré predniesla naspamäť veľmi rýchlo až nezrozumiteľne.

To, že hovorí niekým iným pripravený text napovedá aj fakt, že sa na začiatku videa identifikuje osobnými údajmi a potvrdzuje, že bola zadržaná spolu Pratasevičom 23. mája. Sapegová je ruská občianska a podľa TASS sa v utorok stretla aj s predstaviteľmi ruskej ambasády.

Exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v utorok taktiež uviedla, že „nemá žiadne pochybnosti“ o tom, že Prataseviča v bieloruskom väzení mučia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet