Na hlavný obsah

Bieloruský súd poslal za mreže sedem členov demokratickej opozície

Všetci boli súdení za účasť na prodemokratických protestoch.

Bieloruský súd poslal za mreže sedem členov demokratickej opozície
Protestujúci s historickou národnou vlajkou Bieloruska počas pochodu proti výsledkom zmanipulovaných volieb v uliciach Minsku. Foto: SITA/AP

V bieloruskom meste Mahiľov v utorok (25. 5.) odsúdili vodcu jednej z bieloruských opozičných strán, spisovateľa Pavla Seviarynca, a šesť ďalších opozičných aktivistov. Dostali tresty odňatia slobody vo výške od štyroch do sedem rokov, oznámila agentúra AFP.

Paval Seviarynec  pôsobil ako spolupredseda organizačného výboru strany Bieloruská kresťanská demokracia a súd mu ako trest vymeral sedem rokov odňatia slobody. Na štyri roky, čo je najnižší trest, pôjde jediná obžalovaná žena – aktivistka a redaktorka online médií Iryna Ščasná.

Dôvodom trestu je účasť na protestoch

Všetkých sedem aktivistov bolo v Mahiľove súdených od polovice mája pre účasť na „masových nepokojoch“, ako úrady nazývajú protesty proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta.

Aktivisti za ľudské práva vyhlásili obžalovaných v tomto procese za politických väzňov. Oficiálne médiá označujú obžalovaných v tejto trestnej veci za „skupinu Cichanovskij-Statkevič“ – ide o blogera a aktivistu Siarheja Cichanovského a opozičného politika Mikalaja Statkeviča, ktorí chceli kandidovať v prezidentských voľbách proti Alexandrovi Lukašenkovi.   

Odsúdili aj novinárov, ktorí prišli o procese informovať

Súd v Mahiľove v polovici mája odsúdil na 20 dní väzenia aj dvoch novinárov, ktorí do mesta prišli, aby informovali o procese so Sevjaryňcom. Reportéra miestneho spravodajského portálu Uladzimira Lapceviča a dopisovateľa nemeckej stanice Deutche Welle Aljaksandra Burakova pred budovou súdu zadržala polícia a obvinila ich z „nepovoleného zhromaždenia“. Burakov pred súdom uviedol, že vo väzbe bol vystavený „mučeniu a neľudskému zaobchádzaniu“.

Bielorusko zažilo bezprecedentné hromadné protesty proti režimu po prezidentských voľbách z vlaňajšieho augusta. Ich víťazom bol totiž opätovne vyhlásený Alexandr Lukašenko, ktorý v krajine vládne už od roku 1994. Ľudia vyšli do ulíc protestovať proti falšovaniu volieb, ale poriadkové sily po čase demonštrácie potlačili, desaťtisíce ľudí zadržali a opozičných lídrov uväznili či prinútili k emigrácii. Následne sa zamerali na likvidáciu nezávislých médií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet