Na hlavný obsah

Blinken v Kyjeve: USA sú pripravené pomôcť Ukrajine s posilnením demokracie

Potvrdil, že USA podporujú suverenitu krajiny.

Blinken v Kyjeve: USA sú pripravené pomôcť Ukrajine s posilnením demokracie
Zľava americký minister zahraničia Antony Blinken a ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba sa zdravia dotykom lakťov pred stretnutím v Kyjeve. Foto: SITA/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok (6. 5.) v Kyjeve potvrdil, že Spojené štáty podporujú ukrajinskú suverenitu, územnú celistvosť a nezávislosť. Situácia na východe krajiny, kde už siedmy rok pokračuje konflikt Ukrajiny s proruskými separatistami, sa v poslednom čase vyostrila. Správu priniesla agentúra AFP.

„Som tu z veľmi jednoduchého dôvodu, a síce, aby som v mene prezidenta Bidena opätovne potvrdil náš záväzok v prospech ukrajinskej suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti,“ vyhlásil šéf americkej diplomacie. Do Kyjeva zavítal ako prvý vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov od januára, keď sa ujal úradu demokratický prezident Biden.

Pri stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebou Blinken podľa AFP tiež povedal, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť Ukrajine s „posilnením demokracie, budovaním inštitúcií a unáhlením protikorupčných reforiem“. Západ volá po riešení korupcie na Ukrajine už dlhší čas. Americké ministerstvo zahraničia minulý týždeň vyjadrilo znepokojenie nad krokom ukrajinskej vlády, ktorá sa rozhodla odvolať šéfa energetickej spoločnosti Naftogaz Andrija Koboleva, ktorého agentúra AP uviedla ako nakloneného reformám.

Americký minister zahraničia sa v stredu stretne aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tým, že Blinken zamieril na Ukrajinu pomerne skoro po nástupe novej americkej administratívy a ešte pred cestou do Ruska, vyslala americká diplomacia signál, že Ukrajina je pre vládu prezidenta Bidena v zahraničnej politike jednou z priorít, uviedla pred stretnutím štátnikov v Kyjeve agentúra AP. Zároveň však podľa nej nebolo jasné, čo konkrétneho návšteva prinesie.

AP uviedla, že v Kyjeve panovali veľké očakávania, napríklad v podobe silnej podpory pre vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie alebo vojenského vybavenia. „Ukrajina potrebuje silný signál ohľadom európskych a euroatlantických vyhliadok,“ uviedol Zelenskyj v pondelok (3. 5.) na twitteri s odvolaním sa na snahu Kyjeva rozšíriť rady členských krajín NATO a Európskej únie. „Odkladanie tejto otázky na ,neskôr, jedného dňa, v najbližších desiatich rokoch‘ musí skončiť,“ doplnil.

Situácia na východe Ukrajiny sa v poslednom čase opäť vyostrila. Kyjev a proruskí separatisti na východe krajiny sa navzájom obviňujú z čoraz častejšieho porušovania pokoja zbraní a potýčok. Podľa Kyjeva od začiatku roka separatisti zabili 34 ukrajinských vojakov. Rusko zároveň posilnilo stavy vojsk pri hraniciach s Ukrajinou, čo vyvolalo obavy Kyjeva i Západu z eskalácie konfliktu. Kremeľ tvrdil, že Rusko nikoho neohrozuje a že ide o vojenské cvičenia. Ruský minister obrany minulý mesiac nariadil návrat vojakov do posádok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet