Na hlavný obsah

Blíži sa koniec kariéry? Dôležité slovo bude mať rodina, hlási Chára

Ak bude hrať, môže utvoriť nový rekord.

Blíži sa koniec kariéry? Dôležité slovo bude mať rodina, hlási Chára
Na snímke slovenský hokejový obranca Washingtonu Zdeno Chára. Foto: TASR/AP

Keď sa slovenský hokejový fenomén Zdeno Chára v závere minulého roka upísal na jednu sezónu Washingtonu, túžil pravidelne hrávať a na konci zabojovať o Stanleyho pohár. Prvé sa mu splnilo do bodky, druhé len z menšej miery. Najstarší a najvyšší muž v NHL si našiel v obrane Capitals stabilné miesto, čo predstavuje jeho priemerný čas na ľade 18:19 min v 55 zápasoch skrátenej základnej časti. Capitals v nej skončili v osemčlennej MassMutual East Division na skvelom druhom mieste, ale vyššie sa už nepohli. V play-off Chára pridal len päť zápasov, keďže Washington sa musel skloniť pred jeho bývalým zamestnávateľom z Bostonu už v sérii prvého kola 1:4 na zápasy.

Otvorená náruč

„Sezóna sa neskončila tak, ako by sme chceli, ale taký je život. Musíme ísť ďalej. Som vďačný za sezónu vo Washingtone. Od prvého dňa ma všetci vítali s otvorenou náručou, platí to o tréneroch, spoluhráčoch aj podpornom tíme. Veľmi mi uľahčili adaptovanie sa v novom prostredí. Strávil som tu príjemné chvíle a veľa zábavy. A hrali sme aj dobrý hokej,“ vyzdvihol Chára na webe NHL.

Budúci člen siene slávy zámorského hokeja bol aj v 44 rokoch platným členom defenzívy Washingtonu. Okrem tvrdých „hitov“ a stále solídnej rozohrávky pridal aj 10 kanadských bodov za dva góly a osem asistencií a päť plusových bodov. A keď bolo treba postaviť sa za niektorého zo spoluhráčov, neváhal aj zhodiť rukavice a vybaviť si to ručne so súperovým agresorom. Lenže mal podpísanú len jednoročnú zmluvu a 28. júla sa z neho stane neobmedzený voľný hráč. Držiteľ Stanleyho pohára z roku 2011 v tejto chvíli nevie, kde bude pokračovať v kariére a či vôbec. Nárok na hokejový dôchodok má už niekoľko rokov. „Toto je rozhodnutie, ktoré nemôžem prijať len sám so sebou. Uvedomujem si, že dôležité slovo bude mať moja manželka aj deti. Porozprávame sa spolu o tom, potom si to nechám uležať v hlave a až potom sa definitívne rozhodnem,“ skonštatoval.

Náročné chvíle bez rodiny

Práve odlúčenie od rodiny spomenul ako jeden z najťažších momentov necelého polroka stráveného vo Washingtone. Manželka Tatiana a ich 12-ročná dcéra Elliz plus päťročné dvojičky Zack a Ben zostali po celý čas v Bostone. „Bol som preč od rodiny a bolo to veľmi náročné. Na druhej strane som sa v novom prostredí cítil dobre. Ľudia, ktorí tu boli, mi to celé veľmi uľahčili. Už sa však teším, keď budem môcť znova každý deň byť so svojou rodinou,“ doplnil Chára.

Držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho beka NHL zo sezóny 2008/2009 je s 1 608 zápasmi na konte v základnej časti na piatom mieste historického poradia medzi obrancami. Viac duelov v slávnej profilige odohrali spomedzi bekov iba Ray Bourque (1 612), Larry Murphy (1615), Scott Stevens (1 635) a rekordér Chris Chelios (1 651). „Ak by sa Chára rozhodol hrať aj v najbližšej sezóne, mal by reálne na dosah rekordný zápis Cheliosa,“ napísal oficiálny web NHL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport