Na hlavný obsah

Borrell: EÚ nechce zvyšovať napätie s Ruskom vyhosťovaním diplomatov

Podstatné slovo môžu mať prezidenti a premiéri krajín EÚ.

Borrell: EÚ nechce zvyšovať napätie s Ruskom vyhosťovaním diplomatov
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia nechce ďalej zvyšovať napätie vo vzťahoch s Moskvou vyhosťovaním ďalších ruských diplomatov. Po pondelkovom (10. 5.) rokovaní ministrov zahraničia členských krajín bloku to novinárom povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Únia podľa neho však naďalej jednoznačne stojí za Českom v spore s Ruskom vyvolanom kauzou Vrbětice.

„Musíme hľadať jasnú podporu, ale zároveň sa snažiť nezvyšovať napätie,“ vyhlásil Borrell, ktorý sa domnieva, že podstatné slovo k ďalšiemu vývoju môžu povedať prezidenti a premiéri členských krajín. Tí majú 25. mája v pláne širšiu debatu o budúcich vzťahoch s Ruskom. Dovtedy však „nie je na programe ďalšia eskalácia vyhosťovaním diplomatov“, uviedol koordinátor zahraničnej politiky európskeho bloku.

Vzťahy medzi Prahou a Moskvou sa vyostrili v polovici apríla po zverejnení záverov českých tajných služieb, podľa ktorých za výbuchom, ktorý vo Vrběticiach v roku 2014 zabil dvoch ľudí, stála ruská vojenská rozviedka GRU. Česko sa potom rozhodlo vyhostiť z ruskej ambasády 18 zamestnancov. Solidárne s ním vyhostilo niekoľko Rusov tiež Slovensko či pobaltské štáty. Moskva reagovala recipročným vypovedaním. Niekoľko ďalších krajín ponúklo Prahe inú diplomatickú podporu. Borrell už skôr v mene všetkých krajín ruský útok rázne odsúdil a EÚ sa postavila za Česko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet