Na hlavný obsah

Brazílsky prezident zagratuloval polícii za zásah, pri ktorom zomrelo 28 ľudí

Jednou z obetí zásahu je aj policajt.

Brazílsky prezident zagratuloval polícii za zásah, pri ktorom zomrelo 28 ľudí
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro gratuloval polícii za zásah v Riu de Janeiro, pri ktorom vo štvrtok (6. 5.) zomrelo 28 ľudí. Informovala o tom v pondelok 10. mája agentúra EFE. Prezident, ktorý je zástancom tvrdého postupu proti kriminalite, odmietol označiť mŕtvych civilistov za obete. Nad počínaním polície však vyjadrili pochybnosti prokurátori i medzinárodné organizácie.

Vo štvrtok polícia vtrhla do chudobnej štvrte Jacarezinho v Riu de Janeiro. Cieľom zásahu boli podľa nej drogové gangy, ktoré využívali na distribúciu drog a ďalšiu trestnú činnosť maloleté osoby. Pri zásahu zomrel jeden policajt a 27 civilistov. Podľa agentúry Reuters išlo tak o jeden z najkrvavejších zásahov brazílskej polície za posledných 30 rokov.

Polícia tvrdí, že zabití civilisti boli členmi gangov a zločincami. S tým súhlasí aj Bolsonaro. „Tým, že priekupníkov, ktorí kradnú, vraždia a rozvracajú rodiny, označia ľavica a tlač za obete, ich kladú na rovnakú úroveň ako bežných a slušných občanov,“ uviedol Bolsonaro.

Na dôkladné vyšetrenie vyzval Brazíliu Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Generálny prokurátor Augusto Aras vyzval úrady v Riu de Janeiro, aby objasnili okolnosti zásahu. Sudca najvyššieho súdu Edson Fachin uviedol, že prípad nesie známky „svojvoľných popráv“ zo strany polície. Medzinárodné organizácie ako Amnesty International či Human Rights Watch poukazujú, že miera násilia polície voči obyvateľom chudobných štvrtí v Brazílii rastie.

Predstavitelia polície však tvrdenia o neprimeranom použití sily odmietajú. „Jediný, kto bol pri operácii popravený, bol zosnulý policajt,“ uviedol riaditeľ špeciálnych útvarov polície Felipe Curi. Podľa neho ostatné osoby, ktoré zomreli pri zásahu, ohrozovali policajtov, a preto boli „zneškodnené“.

Násilné zásahy polície v Riu de Janeiro sú relatívne časté. Podľa analytikov oficiálne záznamy ukazujú, že v prvom štvrťroku pri najmenej dvanástich zásahoch zomreli traja a viac ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet