Na hlavný obsah

Británia bude skúmať účinky tretích dávok vakcín

Skúmajú sa viaceré očkovacie preparáty.

Británia bude skúmať účinky tretích dávok vakcín
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Británia začala celoštátnu štúdiu, ktorej cieľom je zistiť, či je podanie tretej dávky siedmich rôznych vakcín proti covidu-19 bezpečné a účinné, pokiaľ ide o ďalšie posilnenie imunitnej ochrany proti tejto chorobe. Preočkovanie sa bude skúšať na 3 000 pacientoch, uviedla v stredu (19. 5.) agentúra Reuters.

Britské úrady zvažujú preočkovanie obyvateľov treťou dávkou pred príchodom zimy. Pôvodne krajina plánovala, že do leta dokončí očkovanie dospelej populácie najviac dvoma dávkami. Samotní výrobcovia vakcín aj úrady v USA už naznačili, že možno bude potrebné preočkovanie alebo každoročné očkovanie proti covidu – 19. Niektorí experti však upozorňujú na nedostatok dôkazov o tom, že je opakované očkovanie nevyhnutné.

Detský imunológ zo Southamptonskej univerzity Saul Faust, ktorý povedie štúdiu, povedal, že výsledky skúmania poskytnú informácie pre plánovanie očkovacej stratégie. Politici majú na ich základe rozhodnúť, či vôbec k preočkovaniu treťou dávkou pristúpia a ak áno, ktorá vakcína na to bude použitá.

Skúmajú sa očkovacie preparáty od firiem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna, ktorými sa už v Británii očkuje, a tiež vakcíny Johnson & Johnson, Novavax, Valneva a CureVac, ktoré si ostrovné kráľovstvo objednalo. Tretie dávky budú aplikovať ľuďom, ktorí už majú dve dávky vakcín Pfizer alebo AstraZeneca. Prvé výsledky sa očakávajú v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet