Na hlavný obsah

Británia vyslala k ostrovu pri Francúzsku dve vojenské lode

Dôvodom je pobrexitový spor o rybolov.

Británia vyslala k ostrovu pri Francúzsku dve vojenské lode
Francúzske rybárske lode blokujú vo štvrtok 6. mája 2021 prístav St. Helier na ostrove Jersey. Foto: SITA/AP

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok (6. 5.) nariadil vyslať k ostrovu Jersey v Lamanšskom prielive dvojicu vojenských hliadkových plavidiel pre spor o práva francúzskych rybárov loviť v britských vodách. Londýn zapojil svoje námorníctvo po varovaní rozviedky, že sa desiatky francúzskych rybárov so svojimi člnmi chystajú zablokovať prístav St. Helier, napísal denník The Times. K ostrovu sa napokon vydali aj francúzske vojenské lode.

Francúzsko tvrdí, že miestne úrady na Jersey nanovo zaviedli podmienky na udeľovanie licencií francúzskym rybárom, ktoré odporujú obchodnej dohode medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou uzavretej na sklonku minulého roka. Pri prístave St. Helier protestujú posádky zhruba šiestich desiatok francúzskych rybárskych člnov.

Vzájomná nevraživosť sa vyhrotila po tom, ako Francúzsko v stredu (5. 5.) ostrovu pohrozilo odrezaním od elektriny, ak sa spor o právach na rybolov nevyrieši. Potom rybári ohlásili protest. Londýn zareagoval vyslaním dvoch ozbrojených lodí, ktoré majú „monitorovať situáciu“, uviedol server BBC.

K Jersey vo štvrtok ráno dorazili z britského Portsmouthu vojenské lode HMS Tamar a HMS Severn. HMS Tamar britské námorníctvo využíva len od januára a obstaralo ju práve kvôli ochrane práv na rybolov v britských vodách. Obe plavidlá teraz hliadkujú niekoľko kilometrov od prístavu St. Helier a zatiaľ nijako nezasiahla. Oponenti premiéra Johnsona tvrdia, že šéf britskej vlády spor vystupňoval zámerne, aby z neho urobil tému v deň, keď sa v Británii koná séria miestnych volieb, napísala agentúra AP.

Francúzske námorníctvo oznámilo, že v reakcii na krok Británie namieri k Jersey tiež dve hliadkové plavidlá. Paríž tiež vyhlásil, že sa zapojením britských vojenských lodí nenechá zastrašiť. Hovorca Elyzejského paláca povedal, že úrady situáciu starostlivo monitorujú a chcú ju upokojiť.

Jeden z organizátorov akcie francúzskych rybárov Hugo Lehuby pre agentúru Reuters povedal, že rybári plánujú pokojný protest a nechcú blokovať prístav ani plavidlá svojich kolegov z Jersey. „Naším cieľom je vyjadriť nespokojnosť s obmedzeniami, ktoré boli prijaté. Nie je to blokáda,“ uviedol Lehuby. „Ide o pokojný protest, nechceme, aby sa to zvrtlo,“ citovala AFP jedného z protestujúcich francúzskych rybárov Camilla Lécureuila, podľa ktorého sa k Francúzom pripojili aj tri rybárske lode z Jersey.

Minister ostrova Jersey pre vonkajšie vzťahy Ian Gorst vo vyhlásení uviedol, že sa so zástupcami protestujúcich rybárov stretne, aby „si vypočul ich obavy ohľadom práv na rybolov“, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet