Na hlavný obsah

Briti obrali Dánov o bod, Američania nedovolili Kazachom ďalšie prekvapenie

MS v hokeji pokračujú ďalšími zápasmi.

Briti obrali Dánov o bod, Američania nedovolili Kazachom ďalšie prekvapenie
Americkí hráči oslavujú úvodný gól Adama Clendeninga v zápase B-skupiny USA – Kazachstan. Foto: TASR/AP

Hokejisti Dánska si na MS v Rige pripísali druhé víťazstvo. V utorkovom (25. 5.) zápase v „slovenskej“ A-skupine zdolali Veľkú Britániu 3:2 po predĺžení a na konte majú 6 bodov. Briti získali prvý bod na šampionáte. O triumfe Dánov rozhodol 25 sekúnd pred koncom predĺženia Markus Lauridsen.

Dáni odohrajú svoj štvrtý zápas na šampionáte v stredu (26. 5.) s Ruskom (15.15 h), Briti sa v rovnaký deň stretnú o 19.15 s Bieloruskom.

Ako prví šli do vedenia Briti, keď sa v 3. minúte zápasu presadil Ben O’Connor skrytou strelou od modrej čiary. Vyrovnanie prišlo po polovici tretiny zásluhou Juliana Jakobsena a vývoj na dánsku stranu potom preklopil v presilovej hre Nicklas Jensen.

Dáni boli v úvodnom dejstve jasne lepším týmom, ale v prostrednej časti sa Briti zlepšili. Hrala sa vyrovnaná partia, niekoľkokrát sa predviedli obaja brankári. Hráči Veľkej Británie boli na rozdiel od prvej tretiny oveľa nebezpečnejší v zakončení, Dáni mali čo robiť, aby udržali svoj náskok. Šesť minút pred koncom mohol vyrovnať Perlini, ale ani nadvakrát neprekonal Dahma. V 57. minúte však vymyslel peknú akciu Lake a Hammond poslal puk medzi Dahmove betóny. V predĺžení mali Dáni hru pod kontrolou, ale húževnatého súpera zlomili až v presilovej hre.

USA prestrieľali Kazachstan

Hokejisti USA zdolali vo svojom treťom zápase na MS v Rige Kazachstan 3:0. Počas celého zápasu mali výraznú hernú prevahu a súpera prestrieľali 52:18. Prvé čisté konto na turnaji zaznamenal brankár Calvin Petersen.

Pre Američanov to bolo druhé víťazstvo, po ktorom sú so 6 bodmi na priebežnom 3. mieste B-skupiny. Hráči Kazachstanu vyšli po dvoch výhrach po samostatných nájazdoch bodovo naprázdno a priebežne sú štvrtí.      

Američana nastúpia na ďalší zápas vo štvrtok 27. mája od 15.15 proti domácemu Lotyšsku. Hráčov Kazachstanu čaká už v stredu od 15.15 duel s Nemeckom.

Favorit zápasu sa do súpera pustil od úvodu. V prvej tretine sa Američania prezentovali ofenzívnym hokejom a vytvorili si v nej viacero gólových príležitostí. Kazašský brankár Bojarkin držal čisté konto do 7. minúty, v ktorej ho zo strednej vzdialenosti prestrelil Clendening – 1:0. Ďalší gól nepridal Labanc, ktorý zakončil závar pred kazašskou bránkou dokumentujúci prevahu Američanov.

V 22. minúte si Američania vytvorili tlak počas signalizovanej presilovky a Moore zblízka dorazil puk za Bojarkina – 2:0. Hráči Kazachstanu ohrozovali americkú bránku iba sporadicky, často sa hralo najmä v ich pásme. Oba tímy mali v druhej tretine po dve presilovky, ale skóre sa v nich nezmenilo.

Američanom vyšiel aj začiatok tretej časti. Drury tečoval pred Bojarkinom strelu od modrej čiary a zvýšil na 3:0. v 44. minúte sa už zdalo, že Petuchov zníži náskok USA, ale jeho gól neplatil pre úmyselné kopnutie puku. V 53. minúte sa gólom neskončila efektná individuálna akcia Moorea a skóre sa už do konca zápasu nezmenilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport