Na hlavný obsah

Britskému pašerákovi kokaínu potvrdili dvadsaťdvaročný trest odňatia slobody

Drogy sa snažil prepašovať v tridsiatich kufroch.

Britskému pašerákovi kokaínu potvrdili dvadsaťdvaročný trest odňatia slobody
Na ilustračnej snímke lietadlo spoločnosti Air France na letisku Charlesa de Gaulla. Foto: TASR/AP

Francúzsky odvolací súd vo štvrtok (27.5.) definitívne zamietol odvolanie Brita Roberta Dawesa, považovaného za jedného z najvýznamnejších pašerákov drog v Európe. Za objednávku zásielky 1,3 tony kokaínu tak pôjde na 22 rokov do väzenia. Proti verdiktu sa Dawes už nemôže odvolať, o skrátenie trestu môže požiadať najskôr po dvoch tretinách jeho trvania. Súd pašerákovi vymeral tiež pokutu 30 miliónov eur a doživotne zakázal vstup do Francúzska, píše AFP.

Francúzska protidrogová agentúra OCRTIS 11. septembra 2013 na základe informácií o zločineckej organizácii, ktorej bol Dawes členom, uskutočnila na parížskom letisku Charlesa de Gaullea záťah, pri ktorom zhabala 1 332 kilogramov čistého kokaínu. Drogu v odhadovanej hodnote 50 miliónov eur ukryli v 30 batožinách, ktoré nepatrili žiadnemu z pasažierov letu Air France z Caracasu do Paríža.

Predpokladaného šéf Roberta Dawesa zadržali 12.11.2015 v jeho luxusnej vile na juhu Španielska pri operácii, ktorú koordinoval Interpol. O rok skôr si španielska polícia vypočula jeho telefonát, v ktorom si robil nárok na zásielku zhabanú v Roissy. Po zatknutí ho okamžite vyhostili do Francúzska.

Špeciálny súd v Paríži Dawesa prvýkrát odsúdil v decembri 2018. Na súde sa vtedy obhajoval pomocou dokumentu, ktorý potvrdzoval, že odpočúvania, vďaka ktorým ho zadržali, boli nelegálne. Dokument bol však falzifikát, ktorý vyrobila jeho obhajoba. Dawesovi vtedajší advokáti už čelia samostatnej žalobe, dodáva AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet