Na hlavný obsah

Britský premiér Johnson počas covidovej krízy katastrofálne zlyhal, povedal jeho exporadca

Kritizoval aj šéfa rezortu zdravotníctva.

Britský premiér Johnson počas covidovej krízy katastrofálne zlyhal, povedal jeho exporadca
Na snímke Dominic Cummings. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson katastrofálne zlyhal v kríze okolo ochorenia COVID-19. V britskom parlamente to v stredu 26. mája povedal bývalý premiérov hlavný poradca Dominic Cummings, ktorý čelil otázkam okolo vládnej reakcie na epidémiu. Pre opakované klamstvá by mali podľa Cummingsa prepustiť ministra zdravotníctva Matta Hancocka.

Podľa Cummingsa ministri katastrofálnym spôsobom nesplnili štandardy, ktorých dodržiavanie od nich verejnosť mala právo očakávať v čase najničivejšej globálnej pandémie za desiatky rokov.

Spojené kráľovstvo je s takmer 128 000 obeťami covidu piatou najhoršie postihnutou krajinou na svete. Johnson pritom na začiatku roku 2020 len pomaly rozpoznával ohrozenie, ktoré vírus predstavoval po rozšírení z Číny až do Británie.

Dovolenky vo februári

Cummings, ktorý stál ako stratég za kampaňou za brexit aj za jasným volebným víťazstvom Johnsonových konzervatívcov v roku 2019, zákonodarcom povedal, že vláda a premiérov úrad v Downing Street krízu rozpoznali príliš neskoro.

Johnson údajne covid na začiatku roku 2020 považoval za „strašenie ľudí“ podobné prasacej chrípke. Pripomenul, že mnohí členovia vlády boli ešte vo februári na dovolenke.

Johnsonova skepsa pri hodnotení nebezpečenstva koronavírusu bola údajne tak veľká, že Johnson zvažoval, že si nechá hlavným lekárskym poradcom Chrisom Whittym koronavírus aplikovať v priamom televíznom prenose do tela, aby upokojil verejnosť.

Kritika ministra zdravotníctva

„Keď nás verejnosť potrebovala najviac, vláda zlyhala,“ povedal poslancom Cummings, ktorý Johnsonov tím opustil ku koncu roka 2020, a ospravedlnil sa rodinám obetí za svoje omyly aj chyby britskej vlády.

Ostro Cummings kritizoval tiež ministra zdravotníctva Matta Hancocka. „Myslím, že minister zdravotníctva by mal byť vyhodený pre najmenej 15, 20 vecí vrátane klamstiev všetkým pri mnohých príležitostiach na schôdzach kabinetu aj verejne,“ vyhlásil exporadca.

Johnsonovi vraj spolupracovníci 14. marca povedali, že musí vyhlásiť lockdown, ale vláda nemala príslušný plán. Johnson potom lockdown ohlásil až 23. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet